SWB

Opening eerste ‘Bokashi-slurf’ met bladaarde bij Gildebor aan Asveldweg

De eerste ‘Bokashi-slurf’ met gefermenteerd blad is op 27 maart jl. geopend bij Gildebor aan de Asveldweg. Deze bijeenkomst is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hengelo, loonbedrijf Te Riet en ‘Bij de Oorsprong‘. Er waren zo’n veertig geïnteresseerden, onder wie agrariërs en medewerkers van groenbedrijven.

Voorafgaand aan de opening van de eerste bladaardeslurf, heeft een aantal specialisten presentaties gehouden over ‘Bokashi’, een Japans woord dat ‘goed gefermenteerd organisch afval’ betekent. Een  presentatie van een medewerker van Groeibalans ging over de positieve effecten van bladaarde op de bodem. Een akkerbouwer vertelde over zijn positieve ervaringen met Bokashi tijdens een pilot-studie.
Ook de Eurobagging machine passeerde de revue, want met dat apparaat wordt het verzamelde blad in de plastic slurven gepompt, waarin het fermentatieproces vervolgens plaatsvindt. Jos Koekkoek, clustermanager Groen en Netheid van Gildebor, heeft tijdens de bijeenkomst vervolgens op het belang gewezen van bladaarde voor de gemeente Hengelo en Gildebor. Het milieuvriendelijke ‘zwarte goud’ past namelijk uitstekend in de visie van een duurzame, circulaire economie.

Na afloop was er uiteraard gelegenheid om na te praten over Bokashi, over de verschillende toepassingen en ervaringen met dit organische materiaal.

Nieuws

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor heeft in Hengelo-Zuid een bijenschans aangelegd.

Lees meer
Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Als 60-plusser is Yvon Kroeze in de bouw gaan werken. “Ik doe dingen waarvan ik nooit gedacht had dat ik die doen zou”, aldus Yvon.

Lees meer
‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

De jaarlijkse strijd tegen de eikenprocessierups is begonnen. Daarbij worden ‘aaltjes’ ingezet.

Lees meer
Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering werkt bij SWB op de financiële afdeling waar hij jaarlijks zo’n 10.000 inkoopformulieren verwerkt!

Lees meer
Een verborgen, groene parel

Een verborgen, groene parel

Breng nu een bezoek aan een groene, Hengelose parel! De oude algemene begraafplaats aan de Bornsestraat.

Lees meer