SWB

Opening eerste ‘Bokashi-slurf’ met bladaarde bij Gildebor aan Asveldweg

De eerste ‘Bokashi-slurf’ met gefermenteerd blad is op 27 maart jl. geopend bij Gildebor aan de Asveldweg. Deze bijeenkomst is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hengelo, loonbedrijf Te Riet en ‘Bij de Oorsprong‘. Er waren zo’n veertig geïnteresseerden, onder wie agrariërs en medewerkers van groenbedrijven.

Voorafgaand aan de opening van de eerste bladaardeslurf, heeft een aantal specialisten presentaties gehouden over ‘Bokashi’, een Japans woord dat ‘goed gefermenteerd organisch afval’ betekent. Een  presentatie van een medewerker van Groeibalans ging over de positieve effecten van bladaarde op de bodem. Een akkerbouwer vertelde over zijn positieve ervaringen met Bokashi tijdens een pilot-studie.
Ook de Eurobagging machine passeerde de revue, want met dat apparaat wordt het verzamelde blad in de plastic slurven gepompt, waarin het fermentatieproces vervolgens plaatsvindt. Jos Koekkoek, clustermanager Groen en Netheid van Gildebor, heeft tijdens de bijeenkomst vervolgens op het belang gewezen van bladaarde voor de gemeente Hengelo en Gildebor. Het milieuvriendelijke ‘zwarte goud’ past namelijk uitstekend in de visie van een duurzame, circulaire economie.

Na afloop was er uiteraard gelegenheid om na te praten over Bokashi, over de verschillende toepassingen en ervaringen met dit organische materiaal.

Nieuws

Vacature: vakman Parken en Landschap

Vacature: vakman Parken en Landschap

Wij zijn op zoek naar 2,0 fte medewerker in de functie van vakman parken & landschap bij de afdeling sport.

Lees meer
Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Hij verkoopt koffers waarvan hij zelf zegt dat het beter is dat deze zo lang dicht blijven: grote calamiteitenkoffers met EHBO-materiaal. Ook houdt hij de inhoud compleet.

Lees meer
Marcel Kotte: gouden handen

Marcel Kotte: gouden handen

Kapotte lampen vervangen, klemmende deuren repareren en lekkages verhelpen. Huismeester Marcel Kotte (65) weet er wel raad mee.

Lees meer
Sebastiaan: veiligheid voorop

Sebastiaan: veiligheid voorop

Loszittende stoeptegels, een verstopt riool? Klachten hierover van inwoners komen via de gemeente bij Gildebor terecht. Sebastiaan zet herstelwerkzaamheden in gang.

Lees meer
SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

Het SBS programma Holland van Boven vliegt over heel Nederland en strijkt iedere week neer op een andere plek om bedrijven te bezoeken.

Lees meer