SWB

Vakman Ibrahim van Gildebor kent de Hengelose rioolgemalen op zijn duimpje

[Fotogalerij onderaan dit artikel!]

Onder Hengelo en het buitengebied ligt een rioolstelsel met een lengte van zo’n 660 kilometer. Dit netwerk bevat behalve het ondergrondse buizenstelsel ook overstorten, stuwputten, bergbezinkbassins en gemalen. Het onderhoud van laatstgenoemde kleine en grote gemalen valt onder de taken van Ibrahim Katalanc. De vakman van het cluster Parken, Landschap en Civiel, laat in de cabine van zijn wagen een lijst zien van de schoon te maken objecten . “Dit grote gemaal aan de Esbjergstraat”, legt  Ibrahim uit “is één van de vierhonderd plekken die ik schoonmaak.”

Ibrahim “Bram” Katalanc geeft aan dat hij dit specifieke, grote gemaal in de wijk Slangenbeek ééns per vier weken reinigt om verstoppingen te voorkomen. Zo’n ‘poetsbeurt’ duurt al gauw twee uur. Om die reden laat Ibrahim in een aantal verkorte stappen zien hoe hij te werk gaat. Ibrahim geeft aan dat hij normaliter als eerste veiligheidspionnen plaatst om voorbijgangers te informeren dat ze op moeten letten. Ter bescherming van zichzelf draagt hij bovendien een overall, een pet en een mondkap. “En natuurlijk een opvallend veilgheidshesje”, zegt Ibrahim als laatste.

Schoonmaak groot gemaal

Langs de Esbjergstraat liggen parkeervakken en een groenstrook. Het gras wordt onderbroken door een betonnen oppervlak waarop een groene kast staat. In het beton zijn ook drie grote, metalen luiken geplaatst, die allemaal op slot zitten. Ibrahim trekt uit zijn aanhanger een aantal meter slang van een katrol en schakelt het reinigingsapparaat in. Onder hoge druk spuit hij het terrein rondom het kastje en de bodemluiken schoon. “Als het nodig is, maai ik het gras rondom dit pompgemaal ook”, zegt Ibrahim. Vervolgens opent hij de hangslotjes en daarna slaat hij de luiken open. “Het ruikt niet zo lekker”, zegt Ibrahim lachend over de lucht die uit de diepte opstijgt. Ibrahim wijst in de ondergrondse ruimte naar een vieze aangekoekte massa. “Dat is allemaal vet en vuil. Dat ga ik nu met de drukspuit los spuiten.”
Ibrahim legt uit dat veilig en secuur werken daarbij zeer belangrijk is. Hij geeft aan dat de ladder waarmee je in het gemaal kunt afdalen spekglad is. “Hartstikke gevaarlijk, maar gelukkig hoeven we daarmee niet naar beneden zoals vroeger”, aldus Ibrahim. Tegenwoordig gebruikt hij namelijk een verlengstuk op de hogedrukspuit zodat hij het hele gemaal vanaf straatniveau kan schoonmaken. Behalve de vettige massa verwijdert hij ook viezigheid van de muren en het metaalwerk. Ibrahim heeft ondertussen ook de groene kast geopend. Daarin zitten de knoppen waarmee Ibrahim het gemaal, dat normaal gesproken automatisch functioneert, handmatig kan bedienen. Hij laat het water met het los gespoten vuil weglopen. “In het stadskantoor van de gemeente”, zegt Ibrahim, “kunnen ze nu zien dat ik hier bezig ben.”
Het afvalwater wordt via deze gemalen richting de rioolwaterzuiveringsinstallatie gepompt aan de Wegtersweg waar het gezuiverd wordt.

Handen uit de mouwen

Ibrahim heeft  drie zoons en een dochter. Hij is in 1986 naar Nederland gekomen vanuit Libanon. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw heeft hij zijn verblijfsvergunning gekregen en vanaf dat moment mocht hij aan het werk. “Ik ben altijd handig geweest en heb  het altijd fijn gevonden om lekker bezig te zijn”, vertelt Ibrahim. Hij is 25 jaar geleden voor de gemeente aan de slag gegaan bij de aanleg van huisriolen in nieuwbouwwijken. Ibrahim heeft in die jaren onder meer de positie van rioolaansluitingen aangegeven op tekeningen. “Er stonden natuurlijk nog geen huizen”, zegt Ibrahim “dus was het belangrijk om precies aan te geven waar de aansluitingen zich bevinden.”
Tegenwoordig maakt hij dus kleine en grote gemalen schoon. Maar ook onderhoudt hij sloten en vijvers waarlangs hemelwater wordt afgevoerd. Hij maakt dan onder meer duikers schoon en ook zorgt hij dat vijvers niet dichtgroeien. “Inmiddels heb ik erg veel ervaring met riolen. Dit is prima werk voor mensen die alert en nauwkeurig  zijn. En je moet tegen viezigheid kunnen”, grapt Ibrahim, terwijl hij bij zijn wagen zijn handen inzeept en vervolgens afspoelt.

*Ibrahim had bij de schoonmaak van het grote pompgemaal nog geen overall e.d. aan omdat hij alle handelingen wilde demonstreren. Het betrof geen echte schoonmaaksessie die twee uur vergt.

 

Nieuws

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor heeft in Hengelo-Zuid een bijenschans aangelegd.

Lees meer
Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Als 60-plusser is Yvon Kroeze in de bouw gaan werken. “Ik doe dingen waarvan ik nooit gedacht had dat ik die doen zou”, aldus Yvon.

Lees meer
‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

De jaarlijkse strijd tegen de eikenprocessierups is begonnen. Daarbij worden ‘aaltjes’ ingezet.

Lees meer
Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering werkt bij SWB op de financiële afdeling waar hij jaarlijks zo’n 10.000 inkoopformulieren verwerkt!

Lees meer
Een verborgen, groene parel

Een verborgen, groene parel

Breng nu een bezoek aan een groene, Hengelose parel! De oude algemene begraafplaats aan de Bornsestraat.

Lees meer