SWB

Vakman Ibrahim van Gildebor kent de Hengelose rioolgemalen op zijn duimpje

[Fotogalerij onderaan dit artikel!]

Onder Hengelo en het buitengebied ligt een rioolstelsel met een lengte van zo’n 660 kilometer. Dit netwerk bevat behalve het ondergrondse buizenstelsel ook overstorten, stuwputten, bergbezinkbassins en gemalen. Het onderhoud van laatstgenoemde kleine en grote gemalen valt onder de taken van Ibrahim Katalanc. De vakman van het cluster Parken, Landschap en Civiel, laat in de cabine van zijn wagen een lijst zien van de schoon te maken objecten . “Dit grote gemaal aan de Esbjergstraat”, legt  Ibrahim uit “is één van de vierhonderd plekken die ik schoonmaak.”

Ibrahim “Bram” Katalanc geeft aan dat hij dit specifieke, grote gemaal in de wijk Slangenbeek ééns per vier weken reinigt om verstoppingen te voorkomen. Zo’n ‘poetsbeurt’ duurt al gauw twee uur. Om die reden laat Ibrahim in een aantal verkorte stappen zien hoe hij te werk gaat. Ibrahim geeft aan dat hij normaliter als eerste veiligheidspionnen plaatst om voorbijgangers te informeren dat ze op moeten letten. Ter bescherming van zichzelf draagt hij bovendien een overall, een pet en een mondkap. “En natuurlijk een opvallend veilgheidshesje”, zegt Ibrahim als laatste.

Schoonmaak groot gemaal

Langs de Esbjergstraat liggen parkeervakken en een groenstrook. Het gras wordt onderbroken door een betonnen oppervlak waarop een groene kast staat. In het beton zijn ook drie grote, metalen luiken geplaatst, die allemaal op slot zitten. Ibrahim trekt uit zijn aanhanger een aantal meter slang van een katrol en schakelt het reinigingsapparaat in. Onder hoge druk spuit hij het terrein rondom het kastje en de bodemluiken schoon. “Als het nodig is, maai ik het gras rondom dit pompgemaal ook”, zegt Ibrahim. Vervolgens opent hij de hangslotjes en daarna slaat hij de luiken open. “Het ruikt niet zo lekker”, zegt Ibrahim lachend over de lucht die uit de diepte opstijgt. Ibrahim wijst in de ondergrondse ruimte naar een vieze aangekoekte massa. “Dat is allemaal vet en vuil. Dat ga ik nu met de drukspuit los spuiten.”
Ibrahim legt uit dat veilig en secuur werken daarbij zeer belangrijk is. Hij geeft aan dat de ladder waarmee je in het gemaal kunt afdalen spekglad is. “Hartstikke gevaarlijk, maar gelukkig hoeven we daarmee niet naar beneden zoals vroeger”, aldus Ibrahim. Tegenwoordig gebruikt hij namelijk een verlengstuk op de hogedrukspuit zodat hij het hele gemaal vanaf straatniveau kan schoonmaken. Behalve de vettige massa verwijdert hij ook viezigheid van de muren en het metaalwerk. Ibrahim heeft ondertussen ook de groene kast geopend. Daarin zitten de knoppen waarmee Ibrahim het gemaal, dat normaal gesproken automatisch functioneert, handmatig kan bedienen. Hij laat het water met het los gespoten vuil weglopen. “In het stadskantoor van de gemeente”, zegt Ibrahim, “kunnen ze nu zien dat ik hier bezig ben.”
Het afvalwater wordt via deze gemalen richting de rioolwaterzuiveringsinstallatie gepompt aan de Wegtersweg waar het gezuiverd wordt.

Handen uit de mouwen

Ibrahim heeft  drie zoons en een dochter. Hij is in 1986 naar Nederland gekomen vanuit Libanon. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw heeft hij zijn verblijfsvergunning gekregen en vanaf dat moment mocht hij aan het werk. “Ik ben altijd handig geweest en heb  het altijd fijn gevonden om lekker bezig te zijn”, vertelt Ibrahim. Hij is 25 jaar geleden voor de gemeente aan de slag gegaan bij de aanleg van huisriolen in nieuwbouwwijken. Ibrahim heeft in die jaren onder meer de positie van rioolaansluitingen aangegeven op tekeningen. “Er stonden natuurlijk nog geen huizen”, zegt Ibrahim “dus was het belangrijk om precies aan te geven waar de aansluitingen zich bevinden.”
Tegenwoordig maakt hij dus kleine en grote gemalen schoon. Maar ook onderhoudt hij sloten en vijvers waarlangs hemelwater wordt afgevoerd. Hij maakt dan onder meer duikers schoon en ook zorgt hij dat vijvers niet dichtgroeien. “Inmiddels heb ik erg veel ervaring met riolen. Dit is prima werk voor mensen die alert en nauwkeurig  zijn. En je moet tegen viezigheid kunnen”, grapt Ibrahim, terwijl hij bij zijn wagen zijn handen inzeept en vervolgens afspoelt.

*Ibrahim had bij de schoonmaak van het grote pompgemaal nog geen overall e.d. aan omdat hij alle handelingen wilde demonstreren. Het betrof geen echte schoonmaaksessie die twee uur vergt.

 

Nieuws

Hengelo heeft weer een prachtige kerstboom op de markt dankzij Gildebor

Hengelo heeft weer een prachtige kerstboom op de markt dankzij Gildebor

(Bron: Tubantia d.d. 7 december 2018, auteur: Kim Jansen) Gigantische kerstboom van 4800 kilo doorstaat barre tocht naar Hengelose Markt Een barre tocht, dat was het voor zowel de kerstboom als het personeel van Gildebor. Uit een tuin aan de Lansinksweg werd een 20 meter hoge spar van 4800 kilo getild. Vanuit Tuindorp ging de […]

Lees meer
Gildebor maakt Hengelo bladvrij tijdens zesweekse bladcampagne

Gildebor maakt Hengelo bladvrij tijdens zesweekse bladcampagne

Gildebor is in Hengelo bezig met het opruimen van het gevallen herfstblad. Twintig medewerkers blazen in verschillende teams met bladblazers al het blad de straat op. Daar wordt de bladmassa met veegwagens en een zuigveegcombinatie opgepikt en meegenomen. Half november is Gildebor met deze bladcampagne begonnen en de stad zal in zes weken bladvrij worden […]

Lees meer
Herdenkingstocht ‘Licht in het Donker’ trekt 450 bezoekers

Herdenkingstocht ‘Licht in het Donker’ trekt 450 bezoekers

De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst Licht in het Donker heeft op 21 november plaatsgevonden bij het begraaf-en gedenkpark aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. Het evenement is georganiseerd door Gildebor in samenwerking met de gemeente en uitvaartorganisatie Yarden. Ongeveer 450 bezoekers hebben een tocht gemaakt door het park, waarbij ze een lichtje vasthielden. De route was verder verlicht […]

Lees meer
Robert Monninkhoff wordt nieuwe algemeen directeur SWB Midden Twente

Robert Monninkhoff wordt nieuwe algemeen directeur SWB Midden Twente

Robert Monninkhoff wordt per 1 december de nieuwe algemeen directeur van SWB Midden Twente. Hij volgt Jeroen van der Geest op die ruim 7 jaar deze functie bekleedde. Robert Monninkhoff heeft ruim 13 jaar in de functie van financieel directeur gewerkt in dezelfde organisatie. Sinds het vertrek van Jeroen van der Geest is het bestuur […]

Lees meer
Wij zijn op zoek naar een trainee

Wij zijn op zoek naar een trainee

We zijn op zoek naar talenten die zich verder willen laten opleiden en ontwikkelen binnen onze organisatie. Je bent een starter op de arbeidsmarkt en je wilt jezelf graag verder ontwikkelen. Je hebt passie voor bedrijfsvoering in de brede zin en staat stevig in de schoenen, bent niet bang om in het diepe te springen, […]

Lees meer