SWB

Pas op! Vallend bankstel (krantenartikel buurtconciërges Gildebor)

Artikel uit de Tubantia, d.d. 28-06-2018, Tekst: Bert Janssen, Foto: Annina Romita

| Michael Bosman (41) komt twee vuilniszakken storten, voor de kleurrijk beschilderde flat aan de Nico Werkmanstraat. Pal voor de ondergrondse container slingeren twee grijze zakken en een verrot koffertje. Kennelijk is een bewoner te beroerd om stortkosten te betalen en naar het afvalbrengpunt te rijden. “Het wordt ze wel moeilijk gemaakt”, beoordeelt Bosman het werk van Harry Oosterik en Wim Baan (beiden 58): de buurt ‘zuiveren van zwerfvuil. “Ze komen hier met de auto voorrijden en dumpen hun zooi.”

Bosman is een ‘nette’ bewoner. Hij stort en tikt af: 1,20 euro per vuilniszak. Toezicht, door de buurtconciërges, heeft zin, stelt hij. “Het helpt wat ze doen. Eerder was het hier een nog grotere puinhoop.”

Hij woont op de derde verdieping van het hoogste complex in de Hengelose Es. Boven hem zit nog één woonlaag. De Hengeloër kent de mores van sommige noabers. “Het is nog net niet nodig om hier een helm op te hebben.”

Staande in het trapportaal van de hoogste etage overzien Harry Oosterik, zelf wijkbewoner van de Hengelose Es, Markeloër Wim Baan en invaller Stan de Jong (21) hun werkgebied. Verderop prijken het opgeknapte wooncomplex aan de Jan Tooropstraat met koopappartementen (De Nieuwe Es), de kinderboerderij, het stadskantoor langs de A1, de skatebaan annex hangplek.

Fietsen tot koelkasten

Vanaf deze hoogte wordt van alles naar beneden gekieperd: van afgedankte fietsen tot dito koelkasten, van gedateerde tv’s tot uitgezakte bankstellen. Van een gedumpt winkelwagentje van Albert Heijn lagen pas stukken blauw plastic tot 200 meter verderop.

Over de reling gooien gaat nou eenmaal ‘makkelijker’ en sneller dan een martelgang met de personenlift. Levensgevaarlijk, oordeelt het duo. “Niemand weet wie het gedaan heeft.”

Oosterik en Baan zijn aangesteld als de ‘afval-oren en ogen’ in de Hengelose Es/Noord, waar op 1 januari 3658 mensen woonden. Woningcorporatie Welbions, bezig met renovatie en nieuwbouw, afvalverwerker Twente Milieu, Gildebor (verzelfstandigd wijkbeheer) en de gemeente betalen de proef, die twee jaar loopt. “Hier ligt problematiek”, verwoordt projectleider Henkjan Fikken (49) het. “De buurtconciërges zorgen dat het schoner wordt. Afval trekt nou eenmaal afval aan.”

Het lijkt soms dweilen met alle kranen open. Harry, die met een Feyenoord-cap geen geheim maakt van zijn voetballiefde, heeft deze morgen een grasveld geschoond. Een paar uur later slingeren weer brokken tempex rond de flat, artistiek beschilderd door graffitikunstenaar James Micallef Grimaud.

Harry en Wim moeten de bewoners ‘vuilnisfatsoen’ bijbrengen. “Of dat werkt moet blijken.” Ze zijn, letterlijk en figuurlijk, streetwise. Ze weten dat niet iedereen asociaal gedrag valt af te leren. “10 procent heeft overal schijt aan”, zegt Harry, die eerder bij Twente Milieu werkte. Wim: “De ondersten pak je nooit.”

Ze hopen de tussengroep – tussen aso’s en nette burgers – te bereiken. “Mensen die zich wel ergens druk om maken, moeten wat tussen de oren krijgen. Dat is de grootste groep”, meent Henkjan Fikken. Ook op andere manieren wordt geprobeerd deze wijk, na renovatie en nieuwbouw, clean te krijgen. De Voedselfiets haalt drie maal per week etensresten op, omdat gft-containers ontbreken. In ruil kunnen bewoners eens per jaar compost afhalen.

Er wordt een oplossing gezocht voor grof vuil, omdat de grijze ton verdwijnt. “Het is geen feest om voor, bijvoorbeeld, een kapotte paraplu naar het Milieupark te rijden”, zegt Fikken. “Je kunt niet alleen dingen van bewoners afnemen, maar probeert mee te bewegen. We willen het makkelijker voor ze maken.”

De aanleg van een minimilieupark in de wijk wordt bekeken; veel buurtbewoners hebben geen auto. Welbions stelt een bus beschikbaar. Zodat geen bankstellen meer naar beneden komen.

(Foto Harry Oosterik, invaller Stan de Jong en Wim Baan (vlnr) zijn de ‘afval-oren en ogen’ in de Hengelose Es/Noord)

 

Nieuws

Vacature: vakman Parken en Landschap

Vacature: vakman Parken en Landschap

Wij zijn op zoek naar 2,0 fte medewerker in de functie van vakman parken & landschap bij de afdeling sport.

Lees meer
Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Hij verkoopt koffers waarvan hij zelf zegt dat het beter is dat deze zo lang dicht blijven: grote calamiteitenkoffers met EHBO-materiaal. Ook houdt hij de inhoud compleet.

Lees meer
Marcel Kotte: gouden handen

Marcel Kotte: gouden handen

Kapotte lampen vervangen, klemmende deuren repareren en lekkages verhelpen. Huismeester Marcel Kotte (65) weet er wel raad mee.

Lees meer
Sebastiaan: veiligheid voorop

Sebastiaan: veiligheid voorop

Loszittende stoeptegels, een verstopt riool? Klachten hierover van inwoners komen via de gemeente bij Gildebor terecht. Sebastiaan zet herstelwerkzaamheden in gang.

Lees meer
SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

Het SBS programma Holland van Boven vliegt over heel Nederland en strijkt iedere week neer op een andere plek om bedrijven te bezoeken.

Lees meer