SWB

Pas op! Vallend bankstel (krantenartikel buurtconciërges Gildebor)

Artikel uit de Tubantia, d.d. 28-06-2018, Tekst: Bert Janssen, Foto: Annina Romita

| Michael Bosman (41) komt twee vuilniszakken storten, voor de kleurrijk beschilderde flat aan de Nico Werkmanstraat. Pal voor de ondergrondse container slingeren twee grijze zakken en een verrot koffertje. Kennelijk is een bewoner te beroerd om stortkosten te betalen en naar het afvalbrengpunt te rijden. “Het wordt ze wel moeilijk gemaakt”, beoordeelt Bosman het werk van Harry Oosterik en Wim Baan (beiden 58): de buurt ‘zuiveren van zwerfvuil. “Ze komen hier met de auto voorrijden en dumpen hun zooi.”

Bosman is een ‘nette’ bewoner. Hij stort en tikt af: 1,20 euro per vuilniszak. Toezicht, door de buurtconciërges, heeft zin, stelt hij. “Het helpt wat ze doen. Eerder was het hier een nog grotere puinhoop.”

Hij woont op de derde verdieping van het hoogste complex in de Hengelose Es. Boven hem zit nog één woonlaag. De Hengeloër kent de mores van sommige noabers. “Het is nog net niet nodig om hier een helm op te hebben.”

Staande in het trapportaal van de hoogste etage overzien Harry Oosterik, zelf wijkbewoner van de Hengelose Es, Markeloër Wim Baan en invaller Stan de Jong (21) hun werkgebied. Verderop prijken het opgeknapte wooncomplex aan de Jan Tooropstraat met koopappartementen (De Nieuwe Es), de kinderboerderij, het stadskantoor langs de A1, de skatebaan annex hangplek.

Fietsen tot koelkasten

Vanaf deze hoogte wordt van alles naar beneden gekieperd: van afgedankte fietsen tot dito koelkasten, van gedateerde tv’s tot uitgezakte bankstellen. Van een gedumpt winkelwagentje van Albert Heijn lagen pas stukken blauw plastic tot 200 meter verderop.

Over de reling gooien gaat nou eenmaal ‘makkelijker’ en sneller dan een martelgang met de personenlift. Levensgevaarlijk, oordeelt het duo. “Niemand weet wie het gedaan heeft.”

Oosterik en Baan zijn aangesteld als de ‘afval-oren en ogen’ in de Hengelose Es/Noord, waar op 1 januari 3658 mensen woonden. Woningcorporatie Welbions, bezig met renovatie en nieuwbouw, afvalverwerker Twente Milieu, Gildebor (verzelfstandigd wijkbeheer) en de gemeente betalen de proef, die twee jaar loopt. “Hier ligt problematiek”, verwoordt projectleider Henkjan Fikken (49) het. “De buurtconciërges zorgen dat het schoner wordt. Afval trekt nou eenmaal afval aan.”

Het lijkt soms dweilen met alle kranen open. Harry, die met een Feyenoord-cap geen geheim maakt van zijn voetballiefde, heeft deze morgen een grasveld geschoond. Een paar uur later slingeren weer brokken tempex rond de flat, artistiek beschilderd door graffitikunstenaar James Micallef Grimaud.

Harry en Wim moeten de bewoners ‘vuilnisfatsoen’ bijbrengen. “Of dat werkt moet blijken.” Ze zijn, letterlijk en figuurlijk, streetwise. Ze weten dat niet iedereen asociaal gedrag valt af te leren. “10 procent heeft overal schijt aan”, zegt Harry, die eerder bij Twente Milieu werkte. Wim: “De ondersten pak je nooit.”

Ze hopen de tussengroep – tussen aso’s en nette burgers – te bereiken. “Mensen die zich wel ergens druk om maken, moeten wat tussen de oren krijgen. Dat is de grootste groep”, meent Henkjan Fikken. Ook op andere manieren wordt geprobeerd deze wijk, na renovatie en nieuwbouw, clean te krijgen. De Voedselfiets haalt drie maal per week etensresten op, omdat gft-containers ontbreken. In ruil kunnen bewoners eens per jaar compost afhalen.

Er wordt een oplossing gezocht voor grof vuil, omdat de grijze ton verdwijnt. “Het is geen feest om voor, bijvoorbeeld, een kapotte paraplu naar het Milieupark te rijden”, zegt Fikken. “Je kunt niet alleen dingen van bewoners afnemen, maar probeert mee te bewegen. We willen het makkelijker voor ze maken.”

De aanleg van een minimilieupark in de wijk wordt bekeken; veel buurtbewoners hebben geen auto. Welbions stelt een bus beschikbaar. Zodat geen bankstellen meer naar beneden komen.

(Foto Harry Oosterik, invaller Stan de Jong en Wim Baan (vlnr) zijn de ‘afval-oren en ogen’ in de Hengelose Es/Noord)

 

Nieuws

Hengelo heeft weer een prachtige kerstboom op de markt dankzij Gildebor

Hengelo heeft weer een prachtige kerstboom op de markt dankzij Gildebor

(Bron: Tubantia d.d. 7 december 2018, auteur: Kim Jansen) Gigantische kerstboom van 4800 kilo doorstaat barre tocht naar Hengelose Markt Een barre tocht, dat was het voor zowel de kerstboom als het personeel van Gildebor. Uit een tuin aan de Lansinksweg werd een 20 meter hoge spar van 4800 kilo getild. Vanuit Tuindorp ging de […]

Lees meer
Gildebor maakt Hengelo bladvrij tijdens zesweekse bladcampagne

Gildebor maakt Hengelo bladvrij tijdens zesweekse bladcampagne

Gildebor is in Hengelo bezig met het opruimen van het gevallen herfstblad. Twintig medewerkers blazen in verschillende teams met bladblazers al het blad de straat op. Daar wordt de bladmassa met veegwagens en een zuigveegcombinatie opgepikt en meegenomen. Half november is Gildebor met deze bladcampagne begonnen en de stad zal in zes weken bladvrij worden […]

Lees meer
Herdenkingstocht ‘Licht in het Donker’ trekt 450 bezoekers

Herdenkingstocht ‘Licht in het Donker’ trekt 450 bezoekers

De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst Licht in het Donker heeft op 21 november plaatsgevonden bij het begraaf-en gedenkpark aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. Het evenement is georganiseerd door Gildebor in samenwerking met de gemeente en uitvaartorganisatie Yarden. Ongeveer 450 bezoekers hebben een tocht gemaakt door het park, waarbij ze een lichtje vasthielden. De route was verder verlicht […]

Lees meer
Robert Monninkhoff wordt nieuwe algemeen directeur SWB Midden Twente

Robert Monninkhoff wordt nieuwe algemeen directeur SWB Midden Twente

Robert Monninkhoff wordt per 1 december de nieuwe algemeen directeur van SWB Midden Twente. Hij volgt Jeroen van der Geest op die ruim 7 jaar deze functie bekleedde. Robert Monninkhoff heeft ruim 13 jaar in de functie van financieel directeur gewerkt in dezelfde organisatie. Sinds het vertrek van Jeroen van der Geest is het bestuur […]

Lees meer
Wij zijn op zoek naar een trainee

Wij zijn op zoek naar een trainee

We zijn op zoek naar talenten die zich verder willen laten opleiden en ontwikkelen binnen onze organisatie. Je bent een starter op de arbeidsmarkt en je wilt jezelf graag verder ontwikkelen. Je hebt passie voor bedrijfsvoering in de brede zin en staat stevig in de schoenen, bent niet bang om in het diepe te springen, […]

Lees meer