SWB

Overzicht van de stormschade & nieuwe kansen voor de natuur

De natuur in Hengelo heeft een flinke tik gehad vanwege de hevige januaristorm van verleden week. Walter van Dijk, adviseur en werkvoorbereider Openbare Ruimte bij Gildebor, heeft een foto-overzicht samengesteld van de ravage. “Mijn collega Maico Oude Lenferink, uitvoerder Park en Landschap bij Gildebor, heeft al het zaag- en opruimwerk gecoördineerd”, zegt Walter, “hij heeft de afgelopen dagen veel werk verzet samen met medewerkers van onze boomploegen en andere groenmedewerkers.” Vele Hengelose bomen zijn namelijk ‘gesneuveld’ en deze fotoselectie geeft dat goed weer. De schade biedt de natuur ook nieuwe kansen.

Voorbeelden ‘gesneuvelde’ bomen

Nieuwe kansen natuur

Ook het vochtige Vikkerhoekbos, gelegen aan de Vechtlaan in de Hengelose wijk Wilderinkshoek, is getroffen door de storm op 18 januari jl. “Het bos bestaat voornamelijk uit zachte houtsoorten als wilg en populier”, zegt Walter, “en ook is de grond drassig, waardoor de bomen minder houvast hebben en relatief snel afscheuren en omwaaien.”
Walter vertelt verder dat de omgewaaide bomen ook kansen bieden aan andere (dier)soorten. De enorme wortelkluiten van omgewaaide bomen vormen bijvoorbeeld prima nestgelegenheid voor de ijsvogel. Die kleurrijke vogel graaft namelijk als ‘nest’ een gang in het leem. Roofdieren kunnen zo’n plek lastig bereiken, zeker als aan de basis van de omgewaaide boom een laag water staat. En juist in dat soort poeltjes voelen salamanders zich thuis.
“De omgewaaide bomen in het Vikkerhoekbos passen uitstekend in het natuurlijk beheer van de gemeente Hengelo en Gildebor”, zegt Walter “denk bij dat type beheer bijvoorbeeld ook aan het uitdiepen van bestaande poelen, het aanbrengen van houtrillen en het planten van stinzebollen.”

 

Nieuws

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor heeft in Hengelo-Zuid een bijenschans aangelegd.

Lees meer
Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Als 60-plusser is Yvon Kroeze in de bouw gaan werken. “Ik doe dingen waarvan ik nooit gedacht had dat ik die doen zou”, aldus Yvon.

Lees meer
‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

De jaarlijkse strijd tegen de eikenprocessierups is begonnen. Daarbij worden ‘aaltjes’ ingezet.

Lees meer
Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering werkt bij SWB op de financiële afdeling waar hij jaarlijks zo’n 10.000 inkoopformulieren verwerkt!

Lees meer
Een verborgen, groene parel

Een verborgen, groene parel

Breng nu een bezoek aan een groene, Hengelose parel! De oude algemene begraafplaats aan de Bornsestraat.

Lees meer