SWB

Overzicht van de stormschade & nieuwe kansen voor de natuur

De natuur in Hengelo heeft een flinke tik gehad vanwege de hevige januaristorm van verleden week. Walter van Dijk, adviseur en werkvoorbereider Openbare Ruimte bij Gildebor, heeft een foto-overzicht samengesteld van de ravage. “Mijn collega Maico Oude Lenferink, uitvoerder Park en Landschap bij Gildebor, heeft al het zaag- en opruimwerk gecoördineerd”, zegt Walter, “hij heeft de afgelopen dagen veel werk verzet samen met medewerkers van onze boomploegen en andere groenmedewerkers.” Vele Hengelose bomen zijn namelijk ‘gesneuveld’ en deze fotoselectie geeft dat goed weer. De schade biedt de natuur ook nieuwe kansen.

Voorbeelden ‘gesneuvelde’ bomen

Nieuwe kansen natuur

Ook het vochtige Vikkerhoekbos, gelegen aan de Vechtlaan in de Hengelose wijk Wilderinkshoek, is getroffen door de storm op 18 januari jl. “Het bos bestaat voornamelijk uit zachte houtsoorten als wilg en populier”, zegt Walter, “en ook is de grond drassig, waardoor de bomen minder houvast hebben en relatief snel afscheuren en omwaaien.”
Walter vertelt verder dat de omgewaaide bomen ook kansen bieden aan andere (dier)soorten. De enorme wortelkluiten van omgewaaide bomen vormen bijvoorbeeld prima nestgelegenheid voor de ijsvogel. Die kleurrijke vogel graaft namelijk als ‘nest’ een gang in het leem. Roofdieren kunnen zo’n plek lastig bereiken, zeker als aan de basis van de omgewaaide boom een laag water staat. En juist in dat soort poeltjes voelen salamanders zich thuis.
“De omgewaaide bomen in het Vikkerhoekbos passen uitstekend in het natuurlijk beheer van de gemeente Hengelo en Gildebor”, zegt Walter “denk bij dat type beheer bijvoorbeeld ook aan het uitdiepen van bestaande poelen, het aanbrengen van houtrillen en het planten van stinzebollen.”

 

Nieuws

Vacature: vakman Parken en Landschap

Vacature: vakman Parken en Landschap

Wij zijn op zoek naar 2,0 fte medewerker in de functie van vakman parken & landschap bij de afdeling sport.

Lees meer
Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Hij verkoopt koffers waarvan hij zelf zegt dat het beter is dat deze zo lang dicht blijven: grote calamiteitenkoffers met EHBO-materiaal. Ook houdt hij de inhoud compleet.

Lees meer
Marcel Kotte: gouden handen

Marcel Kotte: gouden handen

Kapotte lampen vervangen, klemmende deuren repareren en lekkages verhelpen. Huismeester Marcel Kotte (65) weet er wel raad mee.

Lees meer
Sebastiaan: veiligheid voorop

Sebastiaan: veiligheid voorop

Loszittende stoeptegels, een verstopt riool? Klachten hierover van inwoners komen via de gemeente bij Gildebor terecht. Sebastiaan zet herstelwerkzaamheden in gang.

Lees meer
SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

Het SBS programma Holland van Boven vliegt over heel Nederland en strijkt iedere week neer op een andere plek om bedrijven te bezoeken.

Lees meer