SWB

Groene matten, dankzij water en zweet

Bron: Tubantia d.d. 17-08-2018 | auteur: Martin Ruesink | foto: Emiel Muijderman 

SPORTVELDEN VERZORGEN

Op tijd handelen, hard werken, soms de gok wagen en een beetje mazzel hebben. Zo heeft een legertje specialisten en vrijwilligers de natuurgrasmatten in de Hof van Twente van de verdroging gered. Assistent-uitvoerder Jan Morsinkhof van Gildebor reed als regisseur van hot naar her.

In Hengelo heeft hij het deze zomer betrekkelijk makkelijk gehad. “Vrijwel alle natuurvelden hebben daar een automatische beregeningsinstallatie die gebruikt maakt van grondwater. Je stelt het klokmechanisme in en hij sproeit ’s avonds om tien uur een tijdje en ’s nachts om drie uur weer een uurtje. Die investering heeft zich deze zomer dubbel en dwars uitbetaald.”

Jan Morsinkhof (58) waakt al 12 jaar over de kwaliteit van sportvelden. Eerst bij FC Twente, sinds drie jaar bij Gildebor, het gefuseerde groenbedrijf van SWB en de gemeenten Hengelo en Hof van Twente. Deze zomer is het volle bak voor de Haaksbergenaar, door een ongekend lange periode van hitte en droogte.

Waar andere gemeenten in het oosten vorige week alarm sloegen en verenigingen opdroegen voorlopig de velden niet te betreden, daar lijken Hengelo en de Hof van Twente de meest extreme zomer sinds tijden glansrijk te hebben doorstaan.

Sappig groen is medio augustus (weer) de dominante kleur op de natuurgrasvelden in Midden-Twente. In Hengelo dankzij slimme techniek, in de Hof dankzij evenveel druppels zweet als water die op de sportcomplexen vloeiden. “Iedereen heeft hier keihard gewerkt”, zegt Morsinkhof, “we hebben het allemaal samen gedaan, personeel van Gildebor en de vrijwilligers van alle verenigingen.”

Eén van die vrijwilligers is Frans Dijkmans (68) van Rood Zwart Delden. Ook het nieuwe hoofdveld op sportpark Scheetheuvel heeft deze zomer een flinke opdonder gehad. Na een flinke doorzaai- en bemestingsbeurt was het aan Dijkmans om de mat op de juiste manier te beregenen. “Gewoon elke dag weer de slangen uitrollen”, zegt Dijkmans. Het veld ziet er weer groen uit, maar Dijkmans wijst op de randen waar het nog beter kan. Roestbruine sporen verraden waar het water vandaan is gekomen; een uitgebreid buizenstelsel vanaf een grote ondergrondse watertank die op zijn beurt tijdelijk door een pomp vanuit grote diepte wordt gevuld.

Veel geleerd

Morsinkhof heeft veel geleerd van deze zomer. “Het is elke keer weer een lastige afweging wat je moet doen: Zaai je alvast in, of wacht je totdat het gaat regenen? En welk grasmengsel gebruik je dan? We nemen nu bijna alleen snelgroeiend Engels raaigras en geen veldbeemd, dat beter wortelt maar niet snel genoeg groeit.” Zo is het ook met beregenen. “Eigenlijk kan er niks tippen aan regen. Eén flinke bui van een kwartier doet veel meer dan urenlang sproeien. Bij sproeien schrikt het gras elke keer van het koude water. Regenwater is veel warmer, daar groeit gras van. En als je dan toch moet sproeien, dan helpen meerdere kortere perioden in de avond en nacht veel beter dan overdag urenlang water geven.”

Ondanks de late start van het seizoen zullen misschien sommige velden komende weken nog niet voor trainingen, toernooitjes of oefenwedstrijden klaar zijn. “Dat weet ik nu nog niet, maar als het moet, geef ik de mat echt nog niet vrij. Anders heb je daar in december spijt van.”

Eigenlijk heeft Morsinkhof nog maar over één veld echte zorgen en dat is de grote trainingsmat naast het hoofd(kunst)grasveld van V.V. Twenthe op sportpark ’t Piepwillem in Goor. “Hier konden we niets doen. Het veld ligt op zandgronden en we mochten vanwege de droogte geen oppervlaktewater gebruiken. Dan laat je zo’n veld liggen en wacht je op regen. Je kunt zien dat we inmiddels al een buitje hebben gehad, het gras zag er eerder veel slechter uit.”

GRASMATDESKUNDIGE JAN MORSINKHOF VAN GILDEBOR OP EEN SLECHT VELD VAN VV TWENTHE GOOR, EN OP DE KNALGROENE MAT VAN ROOD ZWART IN DELDEN.

 

Nieuws

Vacature: vakman Parken en Landschap

Vacature: vakman Parken en Landschap

Wij zijn op zoek naar 2,0 fte medewerker in de functie van vakman parken & landschap bij de afdeling sport.

Lees meer
Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Hij verkoopt koffers waarvan hij zelf zegt dat het beter is dat deze zo lang dicht blijven: grote calamiteitenkoffers met EHBO-materiaal. Ook houdt hij de inhoud compleet.

Lees meer
Marcel Kotte: gouden handen

Marcel Kotte: gouden handen

Kapotte lampen vervangen, klemmende deuren repareren en lekkages verhelpen. Huismeester Marcel Kotte (65) weet er wel raad mee.

Lees meer
Sebastiaan: veiligheid voorop

Sebastiaan: veiligheid voorop

Loszittende stoeptegels, een verstopt riool? Klachten hierover van inwoners komen via de gemeente bij Gildebor terecht. Sebastiaan zet herstelwerkzaamheden in gang.

Lees meer
SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

Het SBS programma Holland van Boven vliegt over heel Nederland en strijkt iedere week neer op een andere plek om bedrijven te bezoeken.

Lees meer