SWB

Gildebor-stratenmaker Hennie plaatst Stolpersteine

21-03-2019

Stratenmaker Hennie Doldersum van Gildebor heeft gisteren drie Stolpersteine geplaatst in het trottoir langs de Johannaweg. Vroeger woonde daar op huisnummer 14 het joodse gezin Van Gelder, voordat ze moesten onderduiken in de oorlog. Israel van Gelder, zijn vrouw Saartje en dochter Leentje Antje worden echter op hun onderduikadres verraden. Het echtpaar wordt op 20 maart 1943 in Sobibor vermoord. Leentje Antje sterft op 10 september van dat jaar. Omgebracht in Auschwitz. Hun andere kinderen overleven de oorlog wel.


Voorovergebogen hangt Hennie boven de gedenksteentjes met de sterfdatums, terwijl hij ze met zorg plaatst. “Ik word letterlijk met de neus op de historische feiten gedrukt”, zegt Hennie, terwijl hij voegzand van het bronzen plaatje veegt. “Ook wandelaars kunnen hier even stilstaan bij het lot van deze Hengeloërs”, vervolgt Hennie, “Jong en oud mogen nooit vergeten wat er tijdens die donkere dagen is gebeurd.”
De Gildebor-medewerker heeft de afgelopen jaren vaker Stolpersteine gelegd en iedere keer maakt het indruk op hem. Hij vertelt dat hij in de jaren zeventig een bezoek heeft gebracht aan concentratiekamp Bergen Belsen. Kil en koud zijn woorden die bij hem opkomen als hij eraan terugdenkt. Hennie vertelt verder dat hij laatst met zijn vrouw in het stadscentrum liep. Daar hielden ze even stil bij een andere Stolperstein. “Die heb ik geplaatst”, zei hij toen tegen haar. Over een paar maanden gaat hij met pensioen. “Indrukwekkend dat ik dit heb mogen doen!”

Nieuws

Vacature adviseur/werkvoorbereider

Vacature adviseur/werkvoorbereider

15-07-2019

We hebben een vacature voor een adviseur/werkvoorbereider openbare ruimte. Deze adviseur/werkvoorbereider openbare ruimte is werkzaam voor het cluster ONDERSTEUNING.

Lees meer
Wij zijn op zoek naar een vakman civiele techniek

Wij zijn op zoek naar een vakman civiele techniek

15-07-2019

Op dit moment zijn wij op zoek naar 1,0 FTE medewerker in de functie van Vakman Civiele Techniek. De vakman is werkzaam binnen het cluster PARKEN, LANDSCHAP & CIVIELE TECHNIEK.

Lees meer
Oldenzaal door met Gildebor

Oldenzaal door met Gildebor

11-07-2019

UIT DE TUBANTIA VAN 11 JULI 2019 | DOOR STEPHAN SCHEPER De samenwerking met Gildebor voor het onderhoud van de sportaccommodaties is de gemeente Oldenzaal goed bevallen. Het contract wordt met vijf jaar verlengd. Het besluit om de samenwerking met Gildebor voort te zetten leidde volgens wethouder Rob Christenhusz tot tevreden gezichten. Gildebor is een […]

Lees meer
Cor Wevers: vrijheid op de weg

Cor Wevers: vrijheid op de weg

09-07-2019

Cor Wevers ziet de zon altijd schijnen. De taxichauffeur is namens SWB gedetacheerd bij Taxi Witteveen. “Dit is het leukste werk dat er is. Hoe langer je taxi rijdt, hoe mooier je het vindt!”

Lees meer
Scholekster op het dak

Scholekster op het dak

03-07-2019

Tumult op de werf! Om een scholeksterkuiken uit zijn benarde positie te bevrijden, zijn medewerkers reddingsoperatie ‘Bonte Piet’ gestart!

Lees meer