SWB

Gildebor plaatst oude jachtpaal in buitengebied Haaksbergen

Gildebor heeft op 28 maart jl. geholpen bij het herplaatsen van twee jachtpalen. Eén van die palen staat nu nabij de Veldsnijderweg in Haaksbergen (zie foto). De andere paal, nu herplaatst aan de Deldenerstraat in Hof van Twente, heeft enkele jaren op één van de werven van Gildebor gelegen en verkeerde toen in zeer slechte staat. Beide palen waren afgebroken en het onderste gedeelte ontbrak. De palen zijn verlengd met een nieuw stuk zandsteen door middel van roestvaststalen doken en lijm.

Verschillende partijen betrokken
Vervolgens is contact opgenomen met Jan Kees Stegeman, adviseur monumentenzorg, archeologie en welstand van de gemeente Hengelo. Ook Stichting Twickel en vrijwilliger Helmig Klerebezem (kenner van de historie van de jachtpalen) zijn betrokken bij dit herplaatsingsproject. Nadat de jachtpaal door een steenhouwer is hersteld, is hij gisteren mede door wethouder M. Elferink van de gemeente Hengelo teruggezet in het buitengebied.

Adel en jachtrechten
“Tijdens de Franse overheersing in 1795 zijn de heerlijke rechten van de adel afgeschaft zoals het jachtrecht”, zegt Helmig, “toen in 1815 die overheersing ten einde is gekomen is dit jachtrecht voor de adel weer hersteld.” Dat jachtrecht moest wel gestaafd worden door boeren uit de omgeving. Als daarna de overheid toestemming gaf, werd zo’n jachtgebied vervolgens afgepaald. “Tussen 1815 en 1878 zijn er circa 180 jachtpalen in deze omgeving geplaatst”, aldus Helmig. Met het verstrijken van de decennia zijn er in de vorige eeuw echter veel jachtpalen uit het buitengebied verdwenen.

Deze jachtpaal van zo’n 400 kilogram, bestaande uit Bentheimersteen en twee meter boven het maaiveld uitstekend, heeft wel een mooie bestemming teruggekregen!

Nieuws

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor heeft in Hengelo-Zuid een bijenschans aangelegd.

Lees meer
Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Als 60-plusser is Yvon Kroeze in de bouw gaan werken. “Ik doe dingen waarvan ik nooit gedacht had dat ik die doen zou”, aldus Yvon.

Lees meer
‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

De jaarlijkse strijd tegen de eikenprocessierups is begonnen. Daarbij worden ‘aaltjes’ ingezet.

Lees meer
Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering werkt bij SWB op de financiële afdeling waar hij jaarlijks zo’n 10.000 inkoopformulieren verwerkt!

Lees meer
Een verborgen, groene parel

Een verborgen, groene parel

Breng nu een bezoek aan een groene, Hengelose parel! De oude algemene begraafplaats aan de Bornsestraat.

Lees meer