SWB

Gildebor plaatst oude jachtpaal in buitengebied Haaksbergen

Gildebor heeft op 28 maart jl. geholpen bij het herplaatsen van twee jachtpalen. Eén van die palen staat nu nabij de Veldsnijderweg in Haaksbergen (zie foto). De andere paal, nu herplaatst aan de Deldenerstraat in Hof van Twente, heeft enkele jaren op één van de werven van Gildebor gelegen en verkeerde toen in zeer slechte staat. Beide palen waren afgebroken en het onderste gedeelte ontbrak. De palen zijn verlengd met een nieuw stuk zandsteen door middel van roestvaststalen doken en lijm.

Verschillende partijen betrokken
Vervolgens is contact opgenomen met Jan Kees Stegeman, adviseur monumentenzorg, archeologie en welstand van de gemeente Hengelo. Ook Stichting Twickel en vrijwilliger Helmig Klerebezem (kenner van de historie van de jachtpalen) zijn betrokken bij dit herplaatsingsproject. Nadat de jachtpaal door een steenhouwer is hersteld, is hij gisteren mede door wethouder M. Elferink van de gemeente Hengelo teruggezet in het buitengebied.

Adel en jachtrechten
“Tijdens de Franse overheersing in 1795 zijn de heerlijke rechten van de adel afgeschaft zoals het jachtrecht”, zegt Helmig, “toen in 1815 die overheersing ten einde is gekomen is dit jachtrecht voor de adel weer hersteld.” Dat jachtrecht moest wel gestaafd worden door boeren uit de omgeving. Als daarna de overheid toestemming gaf, werd zo’n jachtgebied vervolgens afgepaald. “Tussen 1815 en 1878 zijn er circa 180 jachtpalen in deze omgeving geplaatst”, aldus Helmig. Met het verstrijken van de decennia zijn er in de vorige eeuw echter veel jachtpalen uit het buitengebied verdwenen.

Deze jachtpaal van zo’n 400 kilogram, bestaande uit Bentheimersteen en twee meter boven het maaiveld uitstekend, heeft wel een mooie bestemming teruggekregen!

Nieuws

Vacature: vakman Parken en Landschap

Vacature: vakman Parken en Landschap

Wij zijn op zoek naar 2,0 fte medewerker in de functie van vakman parken & landschap bij de afdeling sport.

Lees meer
Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Hij verkoopt koffers waarvan hij zelf zegt dat het beter is dat deze zo lang dicht blijven: grote calamiteitenkoffers met EHBO-materiaal. Ook houdt hij de inhoud compleet.

Lees meer
Marcel Kotte: gouden handen

Marcel Kotte: gouden handen

Kapotte lampen vervangen, klemmende deuren repareren en lekkages verhelpen. Huismeester Marcel Kotte (65) weet er wel raad mee.

Lees meer
Sebastiaan: veiligheid voorop

Sebastiaan: veiligheid voorop

Loszittende stoeptegels, een verstopt riool? Klachten hierover van inwoners komen via de gemeente bij Gildebor terecht. Sebastiaan zet herstelwerkzaamheden in gang.

Lees meer
SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

Het SBS programma Holland van Boven vliegt over heel Nederland en strijkt iedere week neer op een andere plek om bedrijven te bezoeken.

Lees meer