SWB

Gildebor is gespecialiseerd in het beheer en onderhoud van begraafplaatsen

Op het gazon langs de hoofdlaan van de begraafplaats aan de Deurningerstraat ravotten twee eekhoorns. Normen Fokkink (foto midden), vakman Parken en Landschap, geniet van de rennende knaagdiertjes. “Omdat ik van rust en groen houd, is het hier prettig werken”, zegt hij, “vroeger was dit gedenkpark trouwens een Rooms-Katholieke begraafplaats. Vanuit de lucht kun je dat goed zien.”

De hoofdlaan van het Hengelose gedenk- en begraafpark vormt namelijk de lange, verticale arm van een kruis dat ter hoogte van de calvarieberg wordt doorsneden door een pad dat er haaks op staat. “Om deze centrale calvarieberg zijn vroeger de pastoors begraven”, zegt Normen, “want je had toen nog duidelijke statusverschillen. Er waren in die tijd eerste en tweede klasse graven. Hoe verder je laatste rustplaats van deze berg verwijderd was, hoe lager je positie op de sociale ladder.”
Normen blijft vervolgens staan bij een zojuist gedolven graf waar zijn collega’s Tonnie Demmer (foto links) en Marcel Meijerink druk mee in de weer zijn. Met een kleine grafdelfmachine hebben zij het gat gegraven en inmiddels zijn ze bezig met het aanbrengen van de bekisting langs de wanden van het graf. Die bekisting zorgt er voor dat de grond niet afkalft, waardoor het graf zou kunnen instorten.

Ontwikkeling loopbaan

Normen heeft, voordat hij zich specialiseerde in het beheer en onderhoud van begraafplaatsen, jarenlang andere werkzaamheden gedaan. Zo heeft hij vroeger een jaar lang deel uitgemaakt van de Bornse boomploeg. Ook heeft hij vuil ingezameld als belader achter de vuilniswagen. Verder heeft hij in wijken onkruid bestreden op een speciaal daarvoor uitgeruste quad. In die jaren heeft hij ook zijn eerste ervaringen opgedaan met het delven en ruimen van graven. In 2016 is Normen in dienst getreden van gemeente Hengelo om vervolgens terecht te komen bij Gildebor. Daar heeft hij de praktijkopleiding ‘Vakman Begraafplaats’ afgerond. Hij zal in de toekomst ook de opleiding ‘Beheerder Begraafplaats’  gaan volgen die meer theoretisch van aard is.

Begrafenissen

“Ik vind het een prachtige baan”, zegt Normen, “naast de fraaie groene omgeving stel ik me namelijk graag dienstbaar op.” Normen benadrukt dat Tonnie, Marcel en hijzelf er alles aan doen om een begrafenis vlekkeloos te laten verlopen.” Bij een begrafenisplechtigheid loopt één van hen voor de begrafenisstoet uit om de mensen naar het graf te begeleiden. “Bij het graf luistert vooral het plaatsen van de kist op de graflift zeer nauw”, zegt hij “we zorgen er altijd voor dat de kist mooi het graf in daalt”. Normen geeft verder aan dat hij veel bezoekers van de begraafplaats kent, omdat hij regelmatig een praatje maakt met mensen die het graf van een dierbare bezoeken.
Uitbreiding werkzaamheden
Tegenwoordig is Normen ook veel te vinden in het gemeentehuis van Goor, waar hij is ingewerkt door Johan Vruwink, de vroegere beheerder van de algemene begraafplaatsen in de gemeente Hof van Twente. Normen vertelt dat de afgelopen maanden intensief waren en dat hij veel heeft geleerd omtrent het administratieve werk en het afwikkelen van begrafenissen. Ook heeft hij in Goor meer ervaring opgedaan met het telefonisch te woord staan van nabestaanden en uitvaartondernemers. “In dit vak is secuur werken van groot belang”, zegt Normen, “Je moet alert zijn en met respect om kunnen gaan met mensen die in een moeilijke fase zitten. Ook het papierwerk dient in orde te zijn.”

Ruimen en schudden van een graf

“De werkzaamheden op de begraafplaats zijn zeer divers”,  gaat Normen verder, “naast het groenonderhoud wat de meeste tijd in beslag neemt, helpen we ook bezoekers die met vragen naar ons toe komen.” Ook moeten er nu en dan graven geruimd worden, waarvan het recht op begraven is verlopen en welk recht niet opnieuw is verlengd.
Het ruimen van een graf gebeurt met een graafmachine, waarna de kist- en botresten met een trommelzeef worden gescheiden. “Bij deze begraafplaats worden de botresten vervolgens in een knekelput bewaard”, zegt Normen, “ en eens in de zoveel jaar in een verzamelgraf herbegraven.” Verder bestaat het zogenaamde ‘schudden van een graf’ tot de taken. Dat houdt in dat beenderen dieper in een graf worden herbegraven zodat er plaats vrij komt voor een nieuwe kist van een familielid uit de volgende generatie. “Dan moet je even de knop omzetten”,  zegt Normen, “ want bij het schudden van een graf heb ik direct contact met het botmateriaal.”

Méér dan begraven

“We doen zo’n honderdveertig begrafenishandelingen per jaar”, zegt Normen. Daar vallen de begrafenissen onder maar ook verstrooiingen van as. De begraafplaats heeft daarom ook een columbarium en urnenkelders. Net als bij een begrafenis begeleidt hij tijdens zo’n bijzettingsplechtigheid de bezoekers naar de juiste plek. Normen: “Toch is dat vaak minder emotioneel, omdat een urn pas een maand na de crematie mag worden vrijgegeven.”

Normen is dit werk op het lijf geschreven. “Ik heb een rustig, evenwichtig karakter. Dat helpt me ook in deze branche”, besluit hij met een lach.

Nieuws

Vacature: vakman Parken en Landschap

Vacature: vakman Parken en Landschap

Wij zijn op zoek naar 2,0 fte medewerker in de functie van vakman parken & landschap bij de afdeling sport.

Lees meer
Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Hij verkoopt koffers waarvan hij zelf zegt dat het beter is dat deze zo lang dicht blijven: grote calamiteitenkoffers met EHBO-materiaal. Ook houdt hij de inhoud compleet.

Lees meer
Marcel Kotte: gouden handen

Marcel Kotte: gouden handen

Kapotte lampen vervangen, klemmende deuren repareren en lekkages verhelpen. Huismeester Marcel Kotte (65) weet er wel raad mee.

Lees meer
Sebastiaan: veiligheid voorop

Sebastiaan: veiligheid voorop

Loszittende stoeptegels, een verstopt riool? Klachten hierover van inwoners komen via de gemeente bij Gildebor terecht. Sebastiaan zet herstelwerkzaamheden in gang.

Lees meer
SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

Het SBS programma Holland van Boven vliegt over heel Nederland en strijkt iedere week neer op een andere plek om bedrijven te bezoeken.

Lees meer