SWB

Gildebor is gespecialiseerd in het beheer en onderhoud van begraafplaatsen

Op het gazon langs de hoofdlaan van de begraafplaats aan de Deurningerstraat ravotten twee eekhoorns. Normen Fokkink (foto midden), vakman Parken en Landschap, geniet van de rennende knaagdiertjes. “Omdat ik van rust en groen houd, is het hier prettig werken”, zegt hij, “vroeger was dit gedenkpark trouwens een Rooms-Katholieke begraafplaats. Vanuit de lucht kun je dat goed zien.”

De hoofdlaan van het Hengelose gedenk- en begraafpark vormt namelijk de lange, verticale arm van een kruis dat ter hoogte van de calvarieberg wordt doorsneden door een pad dat er haaks op staat. “Om deze centrale calvarieberg zijn vroeger de pastoors begraven”, zegt Normen, “want je had toen nog duidelijke statusverschillen. Er waren in die tijd eerste en tweede klasse graven. Hoe verder je laatste rustplaats van deze berg verwijderd was, hoe lager je positie op de sociale ladder.”
Normen blijft vervolgens staan bij een zojuist gedolven graf waar zijn collega’s Tonnie Demmer (foto links) en Marcel Meijerink druk mee in de weer zijn. Met een kleine grafdelfmachine hebben zij het gat gegraven en inmiddels zijn ze bezig met het aanbrengen van de bekisting langs de wanden van het graf. Die bekisting zorgt er voor dat de grond niet afkalft, waardoor het graf zou kunnen instorten.

Ontwikkeling loopbaan

Normen heeft, voordat hij zich specialiseerde in het beheer en onderhoud van begraafplaatsen, jarenlang andere werkzaamheden gedaan. Zo heeft hij vroeger een jaar lang deel uitgemaakt van de Bornse boomploeg. Ook heeft hij vuil ingezameld als belader achter de vuilniswagen. Verder heeft hij in wijken onkruid bestreden op een speciaal daarvoor uitgeruste quad. In die jaren heeft hij ook zijn eerste ervaringen opgedaan met het delven en ruimen van graven. In 2016 is Normen in dienst getreden van gemeente Hengelo om vervolgens terecht te komen bij Gildebor. Daar heeft hij de praktijkopleiding ‘Vakman Begraafplaats’ afgerond. Hij zal in de toekomst ook de opleiding ‘Beheerder Begraafplaats’  gaan volgen die meer theoretisch van aard is.

Begrafenissen

“Ik vind het een prachtige baan”, zegt Normen, “naast de fraaie groene omgeving stel ik me namelijk graag dienstbaar op.” Normen benadrukt dat Tonnie, Marcel en hijzelf er alles aan doen om een begrafenis vlekkeloos te laten verlopen.” Bij een begrafenisplechtigheid loopt één van hen voor de begrafenisstoet uit om de mensen naar het graf te begeleiden. “Bij het graf luistert vooral het plaatsen van de kist op de graflift zeer nauw”, zegt hij “we zorgen er altijd voor dat de kist mooi het graf in daalt”. Normen geeft verder aan dat hij veel bezoekers van de begraafplaats kent, omdat hij regelmatig een praatje maakt met mensen die het graf van een dierbare bezoeken.
Uitbreiding werkzaamheden
Tegenwoordig is Normen ook veel te vinden in het gemeentehuis van Goor, waar hij is ingewerkt door Johan Vruwink, de vroegere beheerder van de algemene begraafplaatsen in de gemeente Hof van Twente. Normen vertelt dat de afgelopen maanden intensief waren en dat hij veel heeft geleerd omtrent het administratieve werk en het afwikkelen van begrafenissen. Ook heeft hij in Goor meer ervaring opgedaan met het telefonisch te woord staan van nabestaanden en uitvaartondernemers. “In dit vak is secuur werken van groot belang”, zegt Normen, “Je moet alert zijn en met respect om kunnen gaan met mensen die in een moeilijke fase zitten. Ook het papierwerk dient in orde te zijn.”

Ruimen en schudden van een graf

“De werkzaamheden op de begraafplaats zijn zeer divers”,  gaat Normen verder, “naast het groenonderhoud wat de meeste tijd in beslag neemt, helpen we ook bezoekers die met vragen naar ons toe komen.” Ook moeten er nu en dan graven geruimd worden, waarvan het recht op begraven is verlopen en welk recht niet opnieuw is verlengd.
Het ruimen van een graf gebeurt met een graafmachine, waarna de kist- en botresten met een trommelzeef worden gescheiden. “Bij deze begraafplaats worden de botresten vervolgens in een knekelput bewaard”, zegt Normen, “ en eens in de zoveel jaar in een verzamelgraf herbegraven.” Verder bestaat het zogenaamde ‘schudden van een graf’ tot de taken. Dat houdt in dat beenderen dieper in een graf worden herbegraven zodat er plaats vrij komt voor een nieuwe kist van een familielid uit de volgende generatie. “Dan moet je even de knop omzetten”,  zegt Normen, “ want bij het schudden van een graf heb ik direct contact met het botmateriaal.”

Méér dan begraven

“We doen zo’n honderdveertig begrafenishandelingen per jaar”, zegt Normen. Daar vallen de begrafenissen onder maar ook verstrooiingen van as. De begraafplaats heeft daarom ook een columbarium en urnenkelders. Net als bij een begrafenis begeleidt hij tijdens zo’n bijzettingsplechtigheid de bezoekers naar de juiste plek. Normen: “Toch is dat vaak minder emotioneel, omdat een urn pas een maand na de crematie mag worden vrijgegeven.”

Normen is dit werk op het lijf geschreven. “Ik heb een rustig, evenwichtig karakter. Dat helpt me ook in deze branche”, besluit hij met een lach.

Nieuws

Hengelo heeft weer een prachtige kerstboom op de markt dankzij Gildebor

Hengelo heeft weer een prachtige kerstboom op de markt dankzij Gildebor

(Bron: Tubantia d.d. 7 december 2018, auteur: Kim Jansen) Gigantische kerstboom van 4800 kilo doorstaat barre tocht naar Hengelose Markt Een barre tocht, dat was het voor zowel de kerstboom als het personeel van Gildebor. Uit een tuin aan de Lansinksweg werd een 20 meter hoge spar van 4800 kilo getild. Vanuit Tuindorp ging de […]

Lees meer
Gildebor maakt Hengelo bladvrij tijdens zesweekse bladcampagne

Gildebor maakt Hengelo bladvrij tijdens zesweekse bladcampagne

Gildebor is in Hengelo bezig met het opruimen van het gevallen herfstblad. Twintig medewerkers blazen in verschillende teams met bladblazers al het blad de straat op. Daar wordt de bladmassa met veegwagens en een zuigveegcombinatie opgepikt en meegenomen. Half november is Gildebor met deze bladcampagne begonnen en de stad zal in zes weken bladvrij worden […]

Lees meer
Herdenkingstocht ‘Licht in het Donker’ trekt 450 bezoekers

Herdenkingstocht ‘Licht in het Donker’ trekt 450 bezoekers

De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst Licht in het Donker heeft op 21 november plaatsgevonden bij het begraaf-en gedenkpark aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. Het evenement is georganiseerd door Gildebor in samenwerking met de gemeente en uitvaartorganisatie Yarden. Ongeveer 450 bezoekers hebben een tocht gemaakt door het park, waarbij ze een lichtje vasthielden. De route was verder verlicht […]

Lees meer
Robert Monninkhoff wordt nieuwe algemeen directeur SWB Midden Twente

Robert Monninkhoff wordt nieuwe algemeen directeur SWB Midden Twente

Robert Monninkhoff wordt per 1 december de nieuwe algemeen directeur van SWB Midden Twente. Hij volgt Jeroen van der Geest op die ruim 7 jaar deze functie bekleedde. Robert Monninkhoff heeft ruim 13 jaar in de functie van financieel directeur gewerkt in dezelfde organisatie. Sinds het vertrek van Jeroen van der Geest is het bestuur […]

Lees meer
Wij zijn op zoek naar een trainee

Wij zijn op zoek naar een trainee

We zijn op zoek naar talenten die zich verder willen laten opleiden en ontwikkelen binnen onze organisatie. Je bent een starter op de arbeidsmarkt en je wilt jezelf graag verder ontwikkelen. Je hebt passie voor bedrijfsvoering in de brede zin en staat stevig in de schoenen, bent niet bang om in het diepe te springen, […]

Lees meer