SWB

Gerrit Boezewinkel: “Graag zie ik persoonlijk ondernemerschap bij medewerkers”

Gildebor hecht aan vakmanschap en persoonlijke ontwikkeling. In onderstaand artikel vertelt Gildebor-medewerker Gerrit Boezewinkel daarover.

Gerrit Boezewinkel (54) was achttien toen hij de boerderij van zijn vader overnam. Hij heeft altijd een ondernemende geest gehad en een gezonde ambitie. “Als ik eenmaal iets in de vingers heb, gaat het alweer kriebelen”, zegt hij daarover, “dan wil ik graag weer nieuwe zaken oppakken en uitproberen.”

Inmiddels werkt Gerrit voor Gildebor als uitvoerder bij het cluster Parken, Landschap en Civiele techniek. Hij vindt het belangrijk dat zijn medewerkers uit hun comfortzone komen. “Als je je wilt ontwikkelen moet je nadenken over je functie en je toekomst. Je moet je nek durven uitsteken. Ga in gesprek met je leidinggevende en probeer kansen te verzilveren. En van die beren die je op de weg ziet, moet je je niets aantrekken!”

In de voetsporen van vader

Gerrits eigen loopbaan zat namelijk ook vol onverwachte wendingen en hobbels. Hij was de enige zoon in een boerengezin met vier kinderen. Het lag dus in de lijn der verwachting dat hij het boerenbedrijf van zijn vader zou overnemen. En zo geschiedde het ook. Op zijn achttiende, nog nat achter de oren, runde Gerrit al een melkveehouderij in Diepenheim. “Dat is een goede leerschool voor me geweest”, zegt hij daarover, “als ondernemer zat ik soms bij de bank om problemen te bespreken. Linksom of rechtsom moest er dan een oplossing worden gevonden anders zou ik simpelweg failliet gaan.”
Het melkveebedrijf doet het door de jaren heen echter goed en Gerrit loopt zelfs met concrete plannen rond om het aantal melkkoeien uit te breiden. “In mijn hoofd stond er al een extra stal, maar toen klopte het landgoed bij me aan.” Zijn boerderij lag in een natuurgebied waar de Regge ontspringt en in het kader van natuurontwikkeling was het beter als de boerderij daar zou verdwijnen. “In goed overleg ben ik toen met het boeren gestopt, waarna het ondoenlijk was om elders opnieuw te beginnen. En dus krabde ik me wel achter de oren. Veertig jaar oud en wat nu?”

Eerste ervaringen met leidinggeven

Gerrit was al actief bij de vrijwillige brandweer en heeft, nu hij geen boer meer is, extra tijd om de kazerne op te ruimen. “In dat pand was ook de buitendienst van de gemeente Hof van Twente gevestigd en een medewerker heeft me toen gevraagd of ik dat team wilde versterken”, legt Gerrit uit. In eerste instantie wordt hij ingehuurd en na verloop van tijd krijgt hij een vast dienstverband. “Het was een prachtige tijd. Ik reed op de trekker en in de vrachtwagen. Ook onderhielden we de pompgemalen in het rioolstelsel. Verder deden we bestratingswerk”, aldus Gerrit.
Tijdens deze periode beseft Gerrit dat leidinggeven hem goed ligt. Als plaatsvervangend voorman stuurt hij soms de ploeg aan. Hetzelfde gevoel heeft hij als bevelvoerder bij de vrijwillige brandweer. Na een gesprek met zijn leidinggevende bij de gemeente Hof van Twente dient zich een nieuwe uitdaging aan. “Op mijn 48ste ben ik de opleiding Beheerder Openbare Ruimte gaan volgen in Velp”, zegt Gerrit. De opleiding heeft anderhalf jaar geduurd, waarbij hij één dag per week lessen heeft gevolgd en daarnaast veel thuis heeft gestudeerd. “Dat was een pittige periode! Mijn dochter heeft mijn eerste opdracht uitgetypt, want ik werkte toen nauwelijks met de computer”, zegt Gerrit met een grijns.
Vervolgens is hij op zijn 49ste ploegleider in Bentelo geworden waar hij ongeveer twintig medewerkers heeft aangestuurd. Zijn ploeg voerde daar de structurele, planbare werkzaamheden in het groen en civiel uit. In 2017 is Gerrit als uitvoerder bij het cluster Parken, landschap en civiele techniek van Gildebor aan de slag gegaan. Daar bestaat zijn team uit zo’n 35 medewerkers. “Ook heb ik momenteel tijdelijk het beheer van alle sportvelden in mijn portefeuille”, zegt Gerrit, “Prachtig, zo ontwikkel ik me ook in de breedte.”

Gildebor en arbeidsontwikkeling

De loopbaan van Gerrit toont aan dat initiatief nemen vaak loont. Gerrit: “Ik denk dat je ook wat geluk moet hebben al zeggen anderen dat je geluk afdwingt.” In ieder geval moeten medewerkers tegenwoordig toekomstgerichter denken. Hoe kunnen ze van belang blijven voor de organisatie? Persoonlijk ondernemerschap binnen een organisatie wordt steeds belangrijker volgens Gerrit.
Recent heeft hij zijn kennis omtrent de Wet Natuurbescherming bijgespijkerd en binnenkort zal hij met andere medewerkers een cursus Excel gaan volgen. “Tegenwoordig heb ik een kantoorbaan waarin ik me voornamelijk bezig houd met de werkzaamheden in hoofdlijnen, financiële kwesties en personele taken.”
Ook gaat hij met andere uitvoerders  van Gildebor een training volgen op het gebied van leiderschap. “Die cursus is belangrijk voor onze organisatie in het kader van ons GroenGrijs gilde. Binnen Gildebor, het woord gilde zegt het al, vinden we leermeesterschap erg belangrijk. Hoe kunnen we mensen, ook diegene met een afstand tot de arbeidsmarkt, in de praktijk het beste een vak leren?

Gerrit: “Zo zie je maar dat het thema persoonlijke ontwikkeling in alle lagen van onze organisatie terugkomt!”

Nieuws

Vacature: vakman Parken en Landschap

Vacature: vakman Parken en Landschap

Wij zijn op zoek naar 2,0 fte medewerker in de functie van vakman parken & landschap bij de afdeling sport.

Lees meer
Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Hij verkoopt koffers waarvan hij zelf zegt dat het beter is dat deze zo lang dicht blijven: grote calamiteitenkoffers met EHBO-materiaal. Ook houdt hij de inhoud compleet.

Lees meer
Marcel Kotte: gouden handen

Marcel Kotte: gouden handen

Kapotte lampen vervangen, klemmende deuren repareren en lekkages verhelpen. Huismeester Marcel Kotte (65) weet er wel raad mee.

Lees meer
Sebastiaan: veiligheid voorop

Sebastiaan: veiligheid voorop

Loszittende stoeptegels, een verstopt riool? Klachten hierover van inwoners komen via de gemeente bij Gildebor terecht. Sebastiaan zet herstelwerkzaamheden in gang.

Lees meer
SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

Het SBS programma Holland van Boven vliegt over heel Nederland en strijkt iedere week neer op een andere plek om bedrijven te bezoeken.

Lees meer