SWB

Denise Boswinkel: een leven tussen de machines

Ze heeft achter het stuur gezeten van shovels, graafmachines en bulldozers. Ze heeft gewerkt voor loonbedrijven én is eigen baas geweest. Denise Boswinkel is dus een vrouw uit het ‘groen en grijs’ die haar vak verstaat. Momenteel loopt ze als netheidsmedewerkster stage bij Gildebor op locatie ‘t Beukert.
Ook is ze een vrouw die het hart op de tong heeft. “Ik ben transgender”, zegt Denise, “en dat is moeilijk in onze samenleving, maar hier vind ik gelukkig wel begrip. In de mannenwereld van Gildebor kan ik zijn wie ik ben.  Ze zien me niet als die ‘omgebouwde’!”

Denise legt uit dat ze op dit moment (tijdelijk) als buurtconciërge in de Hengelose Es werkt. Ook maakt ze uren als veegwagenmachiniste. “Het gaat hartstikke goed”, zegt Edwin Egberink, uitvoerder bij het cluster Groen en Netheid, “als Denise zich zo blijft ontwikkelen is het doel om haar een dienstverband aan te bieden.”

Globetrotten én werken!

Gildebor zou met Denise een goudmijn aan werkervaring in huis halen, want ze heeft namelijk in vele, grote havensteden gewerkt voor het Rotterdamse bedrijf Van Oord Dredging. “In Dubai heb ik  meegeholpen bij de constructie van de ‘palmeilanden’”, zegt Denise. Bij dat project zijn prachtige, kunstmatige schiereilanden aangelegd voor de kust van deze oliestaat.
“Verder heb ik bijvoorbeeld werk uitgevoerd bij het Panamakanaal en ook ben ik in Rusland werkzaam geweest”, zegt Denise. Dichter bij huis heeft ze gewerkt bij de aanleg van de Maasvlakte. Voor Van Oord heeft ze vooral baggerwerkzaamheden uitgevoerd, want havens slibben langzaam dicht door de werking van de getijden. “Ook heb ik als eigen baas in de landbouw veel geoogst en maïs gekneusd”, aldus Denise.

Weg met die boeken!

Denise komt uit Goor en ze vertelt dat ze moeite had om op de lagere school mee te komen. In haar jeugd is ze naar de LTS gegaan, maar daar vallen de theoretische vakken haar zwaar. Gelukkig gaat een leraar met Denise in gesprek. “’Volgens mij zijn boeken niks voor jou’ zei hij tegen me ‘maar wat jouw ogen zien, kun jij met je handen maken’”, zegt Denise over die ontmoeting. Ze is daarom blij als ze aan de slag kan bij een loonbedrijf waar ze leert werken met allerlei grondverzetmachines. Eindelijk uit de schoolbanken!

Een moeilijk en moedig besluit!

Denise voelt zich echter al lange tijd vrouw en vijf jaar geleden neemt ze daarom een moedig besluit. Ze wil haar ware identiteit niet langer verbergen voor haarzelf en anderen. Ze wil laten zien wie ze is en hoe ze zich voelt. Voortaan zal ze als vrouw door het leven gaan. “Inmiddels heb ik al cosmetische ingrepen ondergaan. Die eerste operatie was het mooiste cadeau van mijn hele leven!”, zegt Denise.

Toch heeft haar besluit enorme gevolgen. Voor haar transitie was Denise al vader geworden van twee kinderen. In haar omgeving vindt Denise daarom nauwelijks begrip voor haar keuze. Ze raakt vele mensen kwijt die haar dierbaar zijn. Een groot aantal mensen uit haar omgeving kan Denises keuze om als vrouw verder te leven simpelweg niet accepteren. “Verder heb ik te maken gehad met vreselijk pestgedrag”, legt Denise uit, “bovendien zijn er lange wachtlijsten in de zorg op dit gebied. Tel al die dingen op en je begrijpt wel waarom het zelfdodingscijfer onder transgenders hoog is. Er heerst helaas veel onbegrip.”

Een moedige vakvrouw!

Charbel Lahdo heeft Denise als werkcoach arbeidsontwikkeling ook lange tijd begeleid. “Ik vroeg me eerlijk gezegd af of Denise makkelijk te plaatsen zou zijn bij een werkgever toen ik haar dossier vanuit de gemeente onder ogen kreeg.” De werkcoach heeft echter snel in de gaten dat hij zich heeft vergist. Denise is een topper met veel vakkennis in de bouw en het groen. “Bovendien toont haar levensverhaal aan dat ze moed heeft, de durf om barrières te slechten”, zegt Charbel, “Ze is een echte knokker.”
Edwin is het daar helemaal mee eens. Hij vertelt verder dat bij Gildebor de mens centraal staat en dat de introductie op de werf heel natuurlijk verliep. Denise heeft vragen van medewerkers bij die eerst kennismaking heel open beantwoord. “De kou was snel uit de lucht toen ze om een aantal machines heen liep en er een aantal opmerkingen over maakte”, zegt Edwin, “het was direct duidelijk dat deze vrouw weet waarover ze praat!” Edwin legt verder uit dat Gildebor hecht aan een cultuur van welzijn en welbevinden. “Respectvol met elkaar omgaan is heel belangrijk binnen onze organisatie”, zegt Edwin , “we steunen Denise daarom ook in haar vervolgstappen op medisch vlak.”

Op haar plek!

Edwin is dus blij met vakvrouw Denise en geeft aan dat hij haar soms moet afremmen. Denise kan daar wel om lachen: “Bij Gildebor zit ik op mijn plek. Hier werken medewerkers met diverse achtergronden en soms beperkingen. Voor mij is alles bespreekbaar en ik accepteer iedereen zoals hij is. Ik zit goed in mijn vel en kan heus wel tegen een stootje.”
Dat komt goed uit, want haar collega’s maken best wel eens een geintje. Als er tijdens de pauze koffie wordt gemorst, stangen ze Denise wel eens: ‘of de poetsmiep het eventjes wil komen opruimen.’ “Maar daar kunnen we met zijn allen om lachen”, zegt Denise, “want iedereen weet het verschil tussen een grapje en pesten. Bovendien ben ik niet op mijn mondje gevallen. Als vrouw tussen de kerels red ik me prima!”

 

Nieuws

Vacature: vakman Parken en Landschap

Vacature: vakman Parken en Landschap

Wij zijn op zoek naar 2,0 fte medewerker in de functie van vakman parken & landschap bij de afdeling sport.

Lees meer
Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Hij verkoopt koffers waarvan hij zelf zegt dat het beter is dat deze zo lang dicht blijven: grote calamiteitenkoffers met EHBO-materiaal. Ook houdt hij de inhoud compleet.

Lees meer
Marcel Kotte: gouden handen

Marcel Kotte: gouden handen

Kapotte lampen vervangen, klemmende deuren repareren en lekkages verhelpen. Huismeester Marcel Kotte (65) weet er wel raad mee.

Lees meer
Sebastiaan: veiligheid voorop

Sebastiaan: veiligheid voorop

Loszittende stoeptegels, een verstopt riool? Klachten hierover van inwoners komen via de gemeente bij Gildebor terecht. Sebastiaan zet herstelwerkzaamheden in gang.

Lees meer
SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

Het SBS programma Holland van Boven vliegt over heel Nederland en strijkt iedere week neer op een andere plek om bedrijven te bezoeken.

Lees meer