SWB

Denise Boswinkel: een leven tussen de machines

Ze heeft achter het stuur gezeten van shovels, graafmachines en bulldozers. Ze heeft gewerkt voor loonbedrijven én is eigen baas geweest. Denise Boswinkel is dus een vrouw uit het ‘groen en grijs’ die haar vak verstaat. Momenteel loopt ze als netheidsmedewerkster stage bij Gildebor op locatie ‘t Beukert.
Ook is ze een vrouw die het hart op de tong heeft. “Ik ben transgender”, zegt Denise, “en dat is moeilijk in onze samenleving, maar hier vind ik gelukkig wel begrip. In de mannenwereld van Gildebor kan ik zijn wie ik ben.  Ze zien me niet als die ‘omgebouwde’!”

Denise legt uit dat ze op dit moment (tijdelijk) als buurtconciërge in de Hengelose Es werkt. Ook maakt ze uren als veegwagenmachiniste. “Het gaat hartstikke goed”, zegt Edwin Egberink, uitvoerder bij het cluster Groen en Netheid, “als Denise zich zo blijft ontwikkelen is het doel om haar een dienstverband aan te bieden.”

Globetrotten én werken!

Gildebor zou met Denise een goudmijn aan werkervaring in huis halen, want ze heeft namelijk in vele, grote havensteden gewerkt voor het Rotterdamse bedrijf Van Oord Dredging. “In Dubai heb ik  meegeholpen bij de constructie van de ‘palmeilanden’”, zegt Denise. Bij dat project zijn prachtige, kunstmatige schiereilanden aangelegd voor de kust van deze oliestaat.
“Verder heb ik bijvoorbeeld werk uitgevoerd bij het Panamakanaal en ook ben ik in Rusland werkzaam geweest”, zegt Denise. Dichter bij huis heeft ze gewerkt bij de aanleg van de Maasvlakte. Voor Van Oord heeft ze vooral baggerwerkzaamheden uitgevoerd, want havens slibben langzaam dicht door de werking van de getijden. “Ook heb ik als eigen baas in de landbouw veel geoogst en maïs gekneusd”, aldus Denise.

Weg met die boeken!

Denise komt uit Goor en ze vertelt dat ze moeite had om op de lagere school mee te komen. In haar jeugd is ze naar de LTS gegaan, maar daar vallen de theoretische vakken haar zwaar. Gelukkig gaat een leraar met Denise in gesprek. “’Volgens mij zijn boeken niks voor jou’ zei hij tegen me ‘maar wat jouw ogen zien, kun jij met je handen maken’”, zegt Denise over die ontmoeting. Ze is daarom blij als ze aan de slag kan bij een loonbedrijf waar ze leert werken met allerlei grondverzetmachines. Eindelijk uit de schoolbanken!

Een moeilijk en moedig besluit!

Denise voelt zich echter al lange tijd vrouw en vijf jaar geleden neemt ze daarom een moedig besluit. Ze wil haar ware identiteit niet langer verbergen voor haarzelf en anderen. Ze wil laten zien wie ze is en hoe ze zich voelt. Voortaan zal ze als vrouw door het leven gaan. “Inmiddels heb ik al cosmetische ingrepen ondergaan. Die eerste operatie was het mooiste cadeau van mijn hele leven!”, zegt Denise.

Toch heeft haar besluit enorme gevolgen. Voor haar transitie was Denise al vader geworden van twee kinderen. In haar omgeving vindt Denise daarom nauwelijks begrip voor haar keuze. Ze raakt vele mensen kwijt die haar dierbaar zijn. Een groot aantal mensen uit haar omgeving kan Denises keuze om als vrouw verder te leven simpelweg niet accepteren. “Verder heb ik te maken gehad met vreselijk pestgedrag”, legt Denise uit, “bovendien zijn er lange wachtlijsten in de zorg op dit gebied. Tel al die dingen op en je begrijpt wel waarom het zelfdodingscijfer onder transgenders hoog is. Er heerst helaas veel onbegrip.”

Een moedige vakvrouw!

Charbel Lahdo heeft Denise als werkcoach arbeidsontwikkeling ook lange tijd begeleid. “Ik vroeg me eerlijk gezegd af of Denise makkelijk te plaatsen zou zijn bij een werkgever toen ik haar dossier vanuit de gemeente onder ogen kreeg.” De werkcoach heeft echter snel in de gaten dat hij zich heeft vergist. Denise is een topper met veel vakkennis in de bouw en het groen. “Bovendien toont haar levensverhaal aan dat ze moed heeft, de durf om barrières te slechten”, zegt Charbel, “Ze is een echte knokker.”
Edwin is het daar helemaal mee eens. Hij vertelt verder dat bij Gildebor de mens centraal staat en dat de introductie op de werf heel natuurlijk verliep. Denise heeft vragen van medewerkers bij die eerst kennismaking heel open beantwoord. “De kou was snel uit de lucht toen ze om een aantal machines heen liep en er een aantal opmerkingen over maakte”, zegt Edwin, “het was direct duidelijk dat deze vrouw weet waarover ze praat!” Edwin legt verder uit dat Gildebor hecht aan een cultuur van welzijn en welbevinden. “Respectvol met elkaar omgaan is heel belangrijk binnen onze organisatie”, zegt Edwin , “we steunen Denise daarom ook in haar vervolgstappen op medisch vlak.”

Op haar plek!

Edwin is dus blij met vakvrouw Denise en geeft aan dat hij haar soms moet afremmen. Denise kan daar wel om lachen: “Bij Gildebor zit ik op mijn plek. Hier werken medewerkers met diverse achtergronden en soms beperkingen. Voor mij is alles bespreekbaar en ik accepteer iedereen zoals hij is. Ik zit goed in mijn vel en kan heus wel tegen een stootje.”
Dat komt goed uit, want haar collega’s maken best wel eens een geintje. Als er tijdens de pauze koffie wordt gemorst, stangen ze Denise wel eens: ‘of de poetsmiep het eventjes wil komen opruimen.’ “Maar daar kunnen we met zijn allen om lachen”, zegt Denise, “want iedereen weet het verschil tussen een grapje en pesten. Bovendien ben ik niet op mijn mondje gevallen. Als vrouw tussen de kerels red ik me prima!”

 

Nieuws

Hengelo heeft weer een prachtige kerstboom op de markt dankzij Gildebor

Hengelo heeft weer een prachtige kerstboom op de markt dankzij Gildebor

(Bron: Tubantia d.d. 7 december 2018, auteur: Kim Jansen) Gigantische kerstboom van 4800 kilo doorstaat barre tocht naar Hengelose Markt Een barre tocht, dat was het voor zowel de kerstboom als het personeel van Gildebor. Uit een tuin aan de Lansinksweg werd een 20 meter hoge spar van 4800 kilo getild. Vanuit Tuindorp ging de […]

Lees meer
Gildebor maakt Hengelo bladvrij tijdens zesweekse bladcampagne

Gildebor maakt Hengelo bladvrij tijdens zesweekse bladcampagne

Gildebor is in Hengelo bezig met het opruimen van het gevallen herfstblad. Twintig medewerkers blazen in verschillende teams met bladblazers al het blad de straat op. Daar wordt de bladmassa met veegwagens en een zuigveegcombinatie opgepikt en meegenomen. Half november is Gildebor met deze bladcampagne begonnen en de stad zal in zes weken bladvrij worden […]

Lees meer
Herdenkingstocht ‘Licht in het Donker’ trekt 450 bezoekers

Herdenkingstocht ‘Licht in het Donker’ trekt 450 bezoekers

De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst Licht in het Donker heeft op 21 november plaatsgevonden bij het begraaf-en gedenkpark aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. Het evenement is georganiseerd door Gildebor in samenwerking met de gemeente en uitvaartorganisatie Yarden. Ongeveer 450 bezoekers hebben een tocht gemaakt door het park, waarbij ze een lichtje vasthielden. De route was verder verlicht […]

Lees meer
Robert Monninkhoff wordt nieuwe algemeen directeur SWB Midden Twente

Robert Monninkhoff wordt nieuwe algemeen directeur SWB Midden Twente

Robert Monninkhoff wordt per 1 december de nieuwe algemeen directeur van SWB Midden Twente. Hij volgt Jeroen van der Geest op die ruim 7 jaar deze functie bekleedde. Robert Monninkhoff heeft ruim 13 jaar in de functie van financieel directeur gewerkt in dezelfde organisatie. Sinds het vertrek van Jeroen van der Geest is het bestuur […]

Lees meer
Wij zijn op zoek naar een trainee

Wij zijn op zoek naar een trainee

We zijn op zoek naar talenten die zich verder willen laten opleiden en ontwikkelen binnen onze organisatie. Je bent een starter op de arbeidsmarkt en je wilt jezelf graag verder ontwikkelen. Je hebt passie voor bedrijfsvoering in de brede zin en staat stevig in de schoenen, bent niet bang om in het diepe te springen, […]

Lees meer