SWB

150 jaar oude eik verplaatst naar theaterterrein van Stork in Hengelo

Bron: Tubantia, geschreven door Bert Janssen, fotograaf Lars Smook

 

HENGELO – De dode eik uit de tuin van ’t Vereenigingsgebouw is gisteren verplaatst naar het theaterterrein van Stork! ,,Hoe symbolisch, we moeten hem stutten om het verleden overeind te houden.” Zijn laatste reis.

Als shovelmachinist Anton Bebseler (59) de kale stam voorzichtig optakelt en wil neerleggen, knapt één van de vijf, gortdroge zijtakken finaal af. Decorontwerper en hoofd-decor Kayo Baljet (42) neemt soepeltjes zijn ‘verlies’. ,,Risico van het vak”, is zijn commentaar. “Ik zie alleen maar kansen.”

De eik, achter het Vereenigingsgebouw, stamt volgens groenwerker Maarten Visschedijk (24) uit de begintijd van machinefabriek Stork, 150 jaar terug. Hoe hij dat weet? “Dat is mij verteld. Mooi voor het verhaal, dat wel.”

8.000 kilo

Bebseler uit Goor en Visschedijk uit Denekamp, medewerkers van Gildebor, zijn al vroeg uit de veren om de metershoge stomp uit te graven. De bijna 8.000 kilo wegende stam moet opgetakeld en per truck worden verplaatst, hemelsbreed 300 meter verderop naar het theaterterrein van Stork!

Kayo Baljet volgt deze operatie op de voet. Hij heeft een dubbelfunctie voor het aanstaande spektakel, dat 30.000 bezoekers moet trekken. ,,Wat ik heb bedacht moet ik maken”, zegt hij lachend.

Na een verkennend gesprek met regisseur Jasper Verheugd, in mei, krijgt Baljet meteen al ideeën over een dode boom met daarin een ooievaarsnest. Het dialectwoord voor ooievaar is tenslotte Stork; het nest staat voor het leven.

Als de regisseur en decorontwerper naar Hal10 lopen, de repetitieruimte aan de Berfloweg, en de eikenstomp zien, is Kayo meteen verkocht. “Kijk nou, onze boom.” De creatieveling, ooit interieurbouwer en meubelmaker, is geraakt door de open handvorm: de stam met vijf loten. Hij ziet het nest al voor zich. De kapvergunning voor de dode eik is zo geregeld.

Stork-machine

Baljet laat op het festivalterrein losse onderdelen de grond uitsteken. Die moeten bij toeschouwers de indruk wekken dat ze met elkaar verbonden zijn, alsof één reusachtige Stork-machine omhoog rijst. De eik met ooievaarsnest komt, gestut door metalen palen, scheef in het decor. Alsof de machine de boom om drukt. “Het stutten is nodig om het verleden overeind te houden. Dat is symbolisch, want wat is hier nou nog over van Stork? Dit is een feest met een bijsmaak.”

Als de tak bij het takelen afknapt en zo een denkbeeldige vinger wordt ‘geamputeerd’, reageert Kayo gelaten. “Niemand schrijft voor hoe een dooie boom met een ooievaarsnest eruit ziet. Misschien is het juist wel gunstig. De eik opent zich. En hij moet er wel gemankeerd uitzien.”

Na zijn laatste reis naar het vroegere Stork-terrein ‘herplanten’ Anton Bebseler en Maarten Visschedijk de eik in het glooiende decor. Er is net graszaad gezaaid om te voorkomen dat mul zwart zand alle kanten blijft opwaaien en de toeschouwers alleen door stofwolken de contouren van de dode Stork-stomp te zien krijgen. Een buitje zou helpen.

Nieuws

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor heeft in Hengelo-Zuid een bijenschans aangelegd.

Lees meer
Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Als 60-plusser is Yvon Kroeze in de bouw gaan werken. “Ik doe dingen waarvan ik nooit gedacht had dat ik die doen zou”, aldus Yvon.

Lees meer
‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

De jaarlijkse strijd tegen de eikenprocessierups is begonnen. Daarbij worden ‘aaltjes’ ingezet.

Lees meer
Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering werkt bij SWB op de financiële afdeling waar hij jaarlijks zo’n 10.000 inkoopformulieren verwerkt!

Lees meer
Een verborgen, groene parel

Een verborgen, groene parel

Breng nu een bezoek aan een groene, Hengelose parel! De oude algemene begraafplaats aan de Bornsestraat.

Lees meer