SWB

150 jaar oude eik verplaatst naar theaterterrein van Stork in Hengelo

Bron: Tubantia, geschreven door Bert Janssen, fotograaf Lars Smook

 

HENGELO – De dode eik uit de tuin van ’t Vereenigingsgebouw is gisteren verplaatst naar het theaterterrein van Stork! ,,Hoe symbolisch, we moeten hem stutten om het verleden overeind te houden.” Zijn laatste reis.

Als shovelmachinist Anton Bebseler (59) de kale stam voorzichtig optakelt en wil neerleggen, knapt één van de vijf, gortdroge zijtakken finaal af. Decorontwerper en hoofd-decor Kayo Baljet (42) neemt soepeltjes zijn ‘verlies’. ,,Risico van het vak”, is zijn commentaar. “Ik zie alleen maar kansen.”

De eik, achter het Vereenigingsgebouw, stamt volgens groenwerker Maarten Visschedijk (24) uit de begintijd van machinefabriek Stork, 150 jaar terug. Hoe hij dat weet? “Dat is mij verteld. Mooi voor het verhaal, dat wel.”

8.000 kilo

Bebseler uit Goor en Visschedijk uit Denekamp, medewerkers van Gildebor, zijn al vroeg uit de veren om de metershoge stomp uit te graven. De bijna 8.000 kilo wegende stam moet opgetakeld en per truck worden verplaatst, hemelsbreed 300 meter verderop naar het theaterterrein van Stork!

Kayo Baljet volgt deze operatie op de voet. Hij heeft een dubbelfunctie voor het aanstaande spektakel, dat 30.000 bezoekers moet trekken. ,,Wat ik heb bedacht moet ik maken”, zegt hij lachend.

Na een verkennend gesprek met regisseur Jasper Verheugd, in mei, krijgt Baljet meteen al ideeën over een dode boom met daarin een ooievaarsnest. Het dialectwoord voor ooievaar is tenslotte Stork; het nest staat voor het leven.

Als de regisseur en decorontwerper naar Hal10 lopen, de repetitieruimte aan de Berfloweg, en de eikenstomp zien, is Kayo meteen verkocht. “Kijk nou, onze boom.” De creatieveling, ooit interieurbouwer en meubelmaker, is geraakt door de open handvorm: de stam met vijf loten. Hij ziet het nest al voor zich. De kapvergunning voor de dode eik is zo geregeld.

Stork-machine

Baljet laat op het festivalterrein losse onderdelen de grond uitsteken. Die moeten bij toeschouwers de indruk wekken dat ze met elkaar verbonden zijn, alsof één reusachtige Stork-machine omhoog rijst. De eik met ooievaarsnest komt, gestut door metalen palen, scheef in het decor. Alsof de machine de boom om drukt. “Het stutten is nodig om het verleden overeind te houden. Dat is symbolisch, want wat is hier nou nog over van Stork? Dit is een feest met een bijsmaak.”

Als de tak bij het takelen afknapt en zo een denkbeeldige vinger wordt ‘geamputeerd’, reageert Kayo gelaten. “Niemand schrijft voor hoe een dooie boom met een ooievaarsnest eruit ziet. Misschien is het juist wel gunstig. De eik opent zich. En hij moet er wel gemankeerd uitzien.”

Na zijn laatste reis naar het vroegere Stork-terrein ‘herplanten’ Anton Bebseler en Maarten Visschedijk de eik in het glooiende decor. Er is net graszaad gezaaid om te voorkomen dat mul zwart zand alle kanten blijft opwaaien en de toeschouwers alleen door stofwolken de contouren van de dode Stork-stomp te zien krijgen. Een buitje zou helpen.

Nieuws

Vacature: vakman Parken en Landschap

Vacature: vakman Parken en Landschap

Wij zijn op zoek naar 2,0 fte medewerker in de functie van vakman parken & landschap bij de afdeling sport.

Lees meer
Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Hij verkoopt koffers waarvan hij zelf zegt dat het beter is dat deze zo lang dicht blijven: grote calamiteitenkoffers met EHBO-materiaal. Ook houdt hij de inhoud compleet.

Lees meer
Marcel Kotte: gouden handen

Marcel Kotte: gouden handen

Kapotte lampen vervangen, klemmende deuren repareren en lekkages verhelpen. Huismeester Marcel Kotte (65) weet er wel raad mee.

Lees meer
Sebastiaan: veiligheid voorop

Sebastiaan: veiligheid voorop

Loszittende stoeptegels, een verstopt riool? Klachten hierover van inwoners komen via de gemeente bij Gildebor terecht. Sebastiaan zet herstelwerkzaamheden in gang.

Lees meer
SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

Het SBS programma Holland van Boven vliegt over heel Nederland en strijkt iedere week neer op een andere plek om bedrijven te bezoeken.

Lees meer