SWB

150 jaar oude eik verplaatst naar theaterterrein van Stork in Hengelo

Bron: Tubantia, geschreven door Bert Janssen, fotograaf Lars Smook

 

HENGELO – De dode eik uit de tuin van ’t Vereenigingsgebouw is gisteren verplaatst naar het theaterterrein van Stork! ,,Hoe symbolisch, we moeten hem stutten om het verleden overeind te houden.” Zijn laatste reis.

Als shovelmachinist Anton Bebseler (59) de kale stam voorzichtig optakelt en wil neerleggen, knapt één van de vijf, gortdroge zijtakken finaal af. Decorontwerper en hoofd-decor Kayo Baljet (42) neemt soepeltjes zijn ‘verlies’. ,,Risico van het vak”, is zijn commentaar. “Ik zie alleen maar kansen.”

De eik, achter het Vereenigingsgebouw, stamt volgens groenwerker Maarten Visschedijk (24) uit de begintijd van machinefabriek Stork, 150 jaar terug. Hoe hij dat weet? “Dat is mij verteld. Mooi voor het verhaal, dat wel.”

8.000 kilo

Bebseler uit Goor en Visschedijk uit Denekamp, medewerkers van Gildebor, zijn al vroeg uit de veren om de metershoge stomp uit te graven. De bijna 8.000 kilo wegende stam moet opgetakeld en per truck worden verplaatst, hemelsbreed 300 meter verderop naar het theaterterrein van Stork!

Kayo Baljet volgt deze operatie op de voet. Hij heeft een dubbelfunctie voor het aanstaande spektakel, dat 30.000 bezoekers moet trekken. ,,Wat ik heb bedacht moet ik maken”, zegt hij lachend.

Na een verkennend gesprek met regisseur Jasper Verheugd, in mei, krijgt Baljet meteen al ideeën over een dode boom met daarin een ooievaarsnest. Het dialectwoord voor ooievaar is tenslotte Stork; het nest staat voor het leven.

Als de regisseur en decorontwerper naar Hal10 lopen, de repetitieruimte aan de Berfloweg, en de eikenstomp zien, is Kayo meteen verkocht. “Kijk nou, onze boom.” De creatieveling, ooit interieurbouwer en meubelmaker, is geraakt door de open handvorm: de stam met vijf loten. Hij ziet het nest al voor zich. De kapvergunning voor de dode eik is zo geregeld.

Stork-machine

Baljet laat op het festivalterrein losse onderdelen de grond uitsteken. Die moeten bij toeschouwers de indruk wekken dat ze met elkaar verbonden zijn, alsof één reusachtige Stork-machine omhoog rijst. De eik met ooievaarsnest komt, gestut door metalen palen, scheef in het decor. Alsof de machine de boom om drukt. “Het stutten is nodig om het verleden overeind te houden. Dat is symbolisch, want wat is hier nou nog over van Stork? Dit is een feest met een bijsmaak.”

Als de tak bij het takelen afknapt en zo een denkbeeldige vinger wordt ‘geamputeerd’, reageert Kayo gelaten. “Niemand schrijft voor hoe een dooie boom met een ooievaarsnest eruit ziet. Misschien is het juist wel gunstig. De eik opent zich. En hij moet er wel gemankeerd uitzien.”

Na zijn laatste reis naar het vroegere Stork-terrein ‘herplanten’ Anton Bebseler en Maarten Visschedijk de eik in het glooiende decor. Er is net graszaad gezaaid om te voorkomen dat mul zwart zand alle kanten blijft opwaaien en de toeschouwers alleen door stofwolken de contouren van de dode Stork-stomp te zien krijgen. Een buitje zou helpen.

Nieuws

Hengelo heeft weer een prachtige kerstboom op de markt dankzij Gildebor

Hengelo heeft weer een prachtige kerstboom op de markt dankzij Gildebor

(Bron: Tubantia d.d. 7 december 2018, auteur: Kim Jansen) Gigantische kerstboom van 4800 kilo doorstaat barre tocht naar Hengelose Markt Een barre tocht, dat was het voor zowel de kerstboom als het personeel van Gildebor. Uit een tuin aan de Lansinksweg werd een 20 meter hoge spar van 4800 kilo getild. Vanuit Tuindorp ging de […]

Lees meer
Gildebor maakt Hengelo bladvrij tijdens zesweekse bladcampagne

Gildebor maakt Hengelo bladvrij tijdens zesweekse bladcampagne

Gildebor is in Hengelo bezig met het opruimen van het gevallen herfstblad. Twintig medewerkers blazen in verschillende teams met bladblazers al het blad de straat op. Daar wordt de bladmassa met veegwagens en een zuigveegcombinatie opgepikt en meegenomen. Half november is Gildebor met deze bladcampagne begonnen en de stad zal in zes weken bladvrij worden […]

Lees meer
Herdenkingstocht ‘Licht in het Donker’ trekt 450 bezoekers

Herdenkingstocht ‘Licht in het Donker’ trekt 450 bezoekers

De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst Licht in het Donker heeft op 21 november plaatsgevonden bij het begraaf-en gedenkpark aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. Het evenement is georganiseerd door Gildebor in samenwerking met de gemeente en uitvaartorganisatie Yarden. Ongeveer 450 bezoekers hebben een tocht gemaakt door het park, waarbij ze een lichtje vasthielden. De route was verder verlicht […]

Lees meer
Robert Monninkhoff wordt nieuwe algemeen directeur SWB Midden Twente

Robert Monninkhoff wordt nieuwe algemeen directeur SWB Midden Twente

Robert Monninkhoff wordt per 1 december de nieuwe algemeen directeur van SWB Midden Twente. Hij volgt Jeroen van der Geest op die ruim 7 jaar deze functie bekleedde. Robert Monninkhoff heeft ruim 13 jaar in de functie van financieel directeur gewerkt in dezelfde organisatie. Sinds het vertrek van Jeroen van der Geest is het bestuur […]

Lees meer
Wij zijn op zoek naar een trainee

Wij zijn op zoek naar een trainee

We zijn op zoek naar talenten die zich verder willen laten opleiden en ontwikkelen binnen onze organisatie. Je bent een starter op de arbeidsmarkt en je wilt jezelf graag verder ontwikkelen. Je hebt passie voor bedrijfsvoering in de brede zin en staat stevig in de schoenen, bent niet bang om in het diepe te springen, […]

Lees meer