SWB

“Zorg dat je die pet erdoor kan gooien!”

Wat hebben de Kasbah, de Van Koetsveldstraat en de Rabatstraat gemeen? Het volgende! Op al deze Hengelose locaties staat een gemeentelijke fruitboomgaard! Het snoeien van deze fruitbomen is een vak apart, maar gelukkig zijn Gildebor-medewerkers van de boomploeg er helemaal in thuis. Óf ze worden intern opgeleid voor dit specialistische werk.

Een bekend gezegde onder snoeiers van fruitbomen luidt als volgt: “De kroon moet open zijn, zodat je je pet erdoor heen kan gooien!” Het verwijst naar kronen van fruitbomen waar de zon goed in schijnt en de wind makkelijk door waait. Dat houdt de kroon droog, verkleint de kans op schimmelziektes en zorgt ervoor dat het fruit veel zon krijgt en goed kan groeien.

Het snoeien is ook noodzakelijk voor de vorming van hout dat de komende jaren voor vruchten gaat zorgen. Fruitbomen moeten zodanig gesnoeid worden dat ruimte ontstaat. Ongewenst zijn daarom takken die elkaar bijna verstrengelen. Te veel opwaarts groeiende takken zijn ook taboe.

Fruitbomen worden geënt op sterke onderstammen waarop de eigenlijke boom groeit. Dat is nodig omdat veel fruitboomsoorten zelf slecht wortelen. De keuze voor een onderstam hangt ook af van het bodemtype. Bovendien heeft de onderstam vaak bepaalde eigenschappen op het gebied van resistentie. Ook het gebruik van tussenstammen komt voor: vooral bij hoogstamrassen.

Die hoogstamrassen hebben de ruimte nodig: de bomen moeten op flinke afstand van elkaar geplant worden. Een middenstamras is daarom een goede keuze voor kleinere fruitboomgaarden. Deze rassen kunnen dichter op elkaar staan. Voor kleine oppervlakken zijn er nog laagstamrassen die elkaars nabijheid goed verdragen.

Fruitboomsoorten hebben ieder een optimale snoeitijd. Het fruit van bomen als de kers, perzik en pruim hebben een steenvrucht. Deze bomen worden gesnoeid tussen half augustus en half september. Peren kunnen tot en met december gesnoeid worden. Appels zijn makkelijker. Zij zijn zelfs tijdens de bloei te snoeien. Pas dan wel op voor wonden die de kans op rotting vergroten.

Maar het allerbelangrijkste: blijf zorgen dat je die pet erdoor kan gooien!

Nieuws

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

Het SBS programma Holland van Boven vliegt over heel Nederland en strijkt iedere week neer op een andere plek om bedrijven te bezoeken.

Lees meer
Spinselmotnesten niet melden bij Gildebor of gemeente

Spinselmotnesten niet melden bij Gildebor of gemeente

Spinselmotten zijn ongevaarlijk. Verwar hun nesten niet met die van de eikenprocessierups.

Lees meer
Tubantia schenkt aandacht aan natuurbeheer Gildebor

Tubantia schenkt aandacht aan natuurbeheer Gildebor

Gildebor beheert heide en gemeentelijke broekbossen. Reden voor een journaliste van dagblad Tubantia om een kijkje te nemen!

Lees meer
Alex Huibers: poortwachter

Alex Huibers: poortwachter

Alex Huibers is inmiddels drie jaar portier bij Waterschap Vechtstromen, locatie Hengelo. Met een kwinkslag ontvangt hij de vele bezoekers.

Lees meer
Gildebor ‘matcht’ met Carintreggeland ’t Gerbrand

Gildebor ‘matcht’ met Carintreggeland ’t Gerbrand

Groene ‘tuintjes’ voor bewoners zorginstelling.

Lees meer