SWB

“Zorg dat je die pet erdoor kan gooien!”

18-03-2019

Wat hebben de Kasbah, de Van Koetsveldstraat en de Rabatstraat gemeen? Het volgende! Op al deze Hengelose locaties staat een gemeentelijke fruitboomgaard! Het snoeien van deze fruitbomen is een vak apart, maar gelukkig zijn Gildebor-medewerkers van de boomploeg er helemaal in thuis. Óf ze worden intern opgeleid voor dit specialistische werk.

Een bekend gezegde onder snoeiers van fruitbomen luidt als volgt: “De kroon moet open zijn, zodat je je pet erdoor heen kan gooien!” Het verwijst naar kronen van fruitbomen waar de zon goed in schijnt en de wind makkelijk door waait. Dat houdt de kroon droog, verkleint de kans op schimmelziektes en zorgt ervoor dat het fruit veel zon krijgt en goed kan groeien.

Het snoeien is ook noodzakelijk voor de vorming van hout dat de komende jaren voor vruchten gaat zorgen. Fruitbomen moeten zodanig gesnoeid worden dat ruimte ontstaat. Ongewenst zijn daarom takken die elkaar bijna verstrengelen. Te veel opwaarts groeiende takken zijn ook taboe.

Fruitbomen worden geënt op sterke onderstammen waarop de eigenlijke boom groeit. Dat is nodig omdat veel fruitboomsoorten zelf slecht wortelen. De keuze voor een onderstam hangt ook af van het bodemtype. Bovendien heeft de onderstam vaak bepaalde eigenschappen op het gebied van resistentie. Ook het gebruik van tussenstammen komt voor: vooral bij hoogstamrassen.

Die hoogstamrassen hebben de ruimte nodig: de bomen moeten op flinke afstand van elkaar geplant worden. Een middenstamras is daarom een goede keuze voor kleinere fruitboomgaarden. Deze rassen kunnen dichter op elkaar staan. Voor kleine oppervlakken zijn er nog laagstamrassen die elkaars nabijheid goed verdragen.

Fruitboomsoorten hebben ieder een optimale snoeitijd. Het fruit van bomen als de kers, perzik en pruim hebben een steenvrucht. Deze bomen worden gesnoeid tussen half augustus en half september. Peren kunnen tot en met december gesnoeid worden. Appels zijn makkelijker. Zij zijn zelfs tijdens de bloei te snoeien. Pas dan wel op voor wonden die de kans op rotting vergroten.

Maar het allerbelangrijkste: blijf zorgen dat je die pet erdoor kan gooien!

Nieuws

Vacature adviseur/werkvoorbereider

Vacature adviseur/werkvoorbereider

15-07-2019

We hebben een vacature voor een adviseur/werkvoorbereider openbare ruimte. Deze adviseur/werkvoorbereider openbare ruimte is werkzaam voor het cluster ONDERSTEUNING.

Lees meer
Wij zijn op zoek naar een vakman civiele techniek

Wij zijn op zoek naar een vakman civiele techniek

15-07-2019

Op dit moment zijn wij op zoek naar 1,0 FTE medewerker in de functie van Vakman Civiele Techniek. De vakman is werkzaam binnen het cluster PARKEN, LANDSCHAP & CIVIELE TECHNIEK.

Lees meer
Oldenzaal door met Gildebor

Oldenzaal door met Gildebor

11-07-2019

UIT DE TUBANTIA VAN 11 JULI 2019 | DOOR STEPHAN SCHEPER De samenwerking met Gildebor voor het onderhoud van de sportaccommodaties is de gemeente Oldenzaal goed bevallen. Het contract wordt met vijf jaar verlengd. Het besluit om de samenwerking met Gildebor voort te zetten leidde volgens wethouder Rob Christenhusz tot tevreden gezichten. Gildebor is een […]

Lees meer
Cor Wevers: vrijheid op de weg

Cor Wevers: vrijheid op de weg

09-07-2019

Cor Wevers ziet de zon altijd schijnen. De taxichauffeur is namens SWB gedetacheerd bij Taxi Witteveen. “Dit is het leukste werk dat er is. Hoe langer je taxi rijdt, hoe mooier je het vindt!”

Lees meer
Scholekster op het dak

Scholekster op het dak

03-07-2019

Tumult op de werf! Om een scholeksterkuiken uit zijn benarde positie te bevrijden, zijn medewerkers reddingsoperatie ‘Bonte Piet’ gestart!

Lees meer