SWB

Silvio van ‘Stormjager’ Bronkhorst

Silvio van Bronkhorst is één van de vakmannen van Gildebor. Silvio werkt als netheidsmedewerker bij het cluster Groen & Netheid en omdat hij graag in de praktijk bijleert, is hij onlangs opgeleid tot veegmachinist. Maar Silvio heeft ook een spannende hobby! Hij vertelt daarover in onderstaand artikel.

Silvio van Bronkhorst (28) houdt wel van een adrenalinekick! Hij heeft dan ook een bijzondere hobby. Silvio vlucht niet weg van ‘extreem weer’, maar zoekt het juist op! Hij is één van de drie stormjagers van TwenteChasers, een weerteam dat stormen bestudeert. “Eén keer sloeg de bliksem op een meter of dertig van ons in”, zegt Silvio, “dat was wel schrikken! Stormjagen is een spannende hobby, maar we nemen geen onnodige risico’s.”
Op zijn telefoon laat Silvio een aantal weerapps zien waarvan hij gebruik maakt. ‘Een mooie is Storm Archive”, vertelt Silvio, “Ik heb trouwens ook een goede Duitse app. Over allerlei weersverschijnselen is informatie beschikbaar. Kijk maar eens op de website Meteotines. Of het nou gaat over de hoogte waarop buien zich bevinden, de richting waarin ze wegtrekken of onweerdetectie. Er zijn online allerlei gegevens te vinden.”

Frikadellen frituren & ramen lappen

Silvio is vijf jaar geleden bij SWB terecht gekomen. Bij SWB Groentuin heeft hij geschoffeld en gesnoeid en inmiddels is hij werkzaam bij Gildebor als vakman bij het cluster Groen en Netheid. De afgelopen drie maanden is hij opgeleid tot veegmachinist en af en toe valt hij al in voor één van de vaste chauffeurs. “Ik kreeg de kans om in zo’n wagen te leren rijden”, zegt Silvio, “en zo’n mogelijkheid grijp ik natuurlijk met beide handen aan. Ik was benieuwd wat er bij dat vegen allemaal komt kijken.”
Silvio heeft een diploma van een horeca-opleiding op zak en daarom heeft hij vroeger een tijd in een cafetaria gewerkt. Rond zijn 21ste heeft hij ook als glazenwasser gewerkt en daar heeft hij Patrick Moes leren kennen die er altijd al van droomde ‘stormchaser’ te worden …

De ‘stormmobiel’ pimpen

“Er was alleen één probleem”, zegt Silvio lachend, “hij had geen auto en dat is wel een voorwaarde als je op stormen wilt jagen!” Omdat Silvio wel de beschikking had over een auto en hij ook steeds enthousiaster werd over stormjagen, was een oplossing snel gevonden. “We hebben van mijn auto een “stormmobiel” gemaakt”, zegt Silvio, “We hebben een bakkie ingebouwd, wat extra verlichting, een sirene, een dashcam en aan de buitenzijde bestickering aangebracht.“ En op die wijze is TwenteChasers  vier jaar geleden ontstaan.
Het tweetal heeft vervolgens een besloten Facebook-pagina geopend (inmiddels 500 leden!) en een Twitter- en Youtube-kanaal. In de maanden na het ontstaan van het ‘stormteam’ diende zich echter een tweede probleem aan. Ondanks het feit dat het duo snel bijleerde over allerlei weersverschijnselen, concludeerden ze toch dat hun weerkennis onvoldoende toereikend was. Remco Hesselink, via SWB inmiddels gedetacheerd bij BTL, beschikte wel over die extra weerkennis en is het team toen komen versterken.

Plankgas!

Het drietal kan het goed met elkaar vinden en momenteel ‘jagen’ ze voornamelijk samen in de regio, maar ook maken ze uitstapjes naar België en Duitsland. Het echte stormseizoen loopt van maart tot oktober en aan het begin van de zomer waren de TwenteChasers in Mönchengladbach. Daar kwam op een gegeven moment een grote storm op Silvio’s auto af. “Er stonden daar van die grote Duitse windmolens die normaal op een slakkengang naar de wind toe draaien”, vertelt Silvio, “nu waren ze binnen een paar minuten helemaal gedraaid. Dat had ik niet eerder gezien! Gelukkig boog die storm net op tijd af, want anders hebben we nog maar één optie. Plankgas én wegwezen!”

Netwerkende stormjagers

TwenteChasers is trouwens niet het enige ‘stormjagersteam’ in de regio. Een andere club enthousiastelingen is Vortex Nederland en ook Maickel Geurts is een bekende naam. Deze stormjagers vormen een netwerk en houden tijdens het ‘jagen’ contact met elkaar via hun bakkie en ze wisselen onderling informatie uit. “Elk team heeft een eigen specialisme”, zegt Silvio, “maar gezamenlijk houden we ons bezig met weerbewaking bij evenementen en festivals, het maken van weerprognoses, schade assessment en buien- en weerfotografie. Zo leveren we bijvoorbeeld fraaie plaatjes aan RTV Oost.”

Silvio vertelt dat het weer de afgelopen jaren extremer is geworden. Een paar jaar geleden waren er twaalf tornado’s per jaar en nu zijn dat er al dertig. Niet iedereen zal daar blij mee zijn, maar Silvio wel! De toekomstdroom van de TwenteChasers is het installeren van radarapparatuur op hun eigen ‘stormmobiel’. Dan zijn ze minder afhankelijk van hun apps en de informatie van derden. “Maar dat kost wel een paar centen”, zegt Silvio, “voorlopig houden we het nog low-budget!”

 

Nieuws

Hengelo heeft weer een prachtige kerstboom op de markt dankzij Gildebor

Hengelo heeft weer een prachtige kerstboom op de markt dankzij Gildebor

(Bron: Tubantia d.d. 7 december 2018, auteur: Kim Jansen) Gigantische kerstboom van 4800 kilo doorstaat barre tocht naar Hengelose Markt Een barre tocht, dat was het voor zowel de kerstboom als het personeel van Gildebor. Uit een tuin aan de Lansinksweg werd een 20 meter hoge spar van 4800 kilo getild. Vanuit Tuindorp ging de […]

Lees meer
Gildebor maakt Hengelo bladvrij tijdens zesweekse bladcampagne

Gildebor maakt Hengelo bladvrij tijdens zesweekse bladcampagne

Gildebor is in Hengelo bezig met het opruimen van het gevallen herfstblad. Twintig medewerkers blazen in verschillende teams met bladblazers al het blad de straat op. Daar wordt de bladmassa met veegwagens en een zuigveegcombinatie opgepikt en meegenomen. Half november is Gildebor met deze bladcampagne begonnen en de stad zal in zes weken bladvrij worden […]

Lees meer
Herdenkingstocht ‘Licht in het Donker’ trekt 450 bezoekers

Herdenkingstocht ‘Licht in het Donker’ trekt 450 bezoekers

De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst Licht in het Donker heeft op 21 november plaatsgevonden bij het begraaf-en gedenkpark aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. Het evenement is georganiseerd door Gildebor in samenwerking met de gemeente en uitvaartorganisatie Yarden. Ongeveer 450 bezoekers hebben een tocht gemaakt door het park, waarbij ze een lichtje vasthielden. De route was verder verlicht […]

Lees meer
Robert Monninkhoff wordt nieuwe algemeen directeur SWB Midden Twente

Robert Monninkhoff wordt nieuwe algemeen directeur SWB Midden Twente

Robert Monninkhoff wordt per 1 december de nieuwe algemeen directeur van SWB Midden Twente. Hij volgt Jeroen van der Geest op die ruim 7 jaar deze functie bekleedde. Robert Monninkhoff heeft ruim 13 jaar in de functie van financieel directeur gewerkt in dezelfde organisatie. Sinds het vertrek van Jeroen van der Geest is het bestuur […]

Lees meer
Wij zijn op zoek naar een trainee

Wij zijn op zoek naar een trainee

We zijn op zoek naar talenten die zich verder willen laten opleiden en ontwikkelen binnen onze organisatie. Je bent een starter op de arbeidsmarkt en je wilt jezelf graag verder ontwikkelen. Je hebt passie voor bedrijfsvoering in de brede zin en staat stevig in de schoenen, bent niet bang om in het diepe te springen, […]

Lees meer