SWB

Scholekster op het dak

03-07-2019

Tumult op de werf! Aan de Asveldweg waar het hoofdkantoor van Gildebor gevestigd is, hoorden medewerkers gisteren een scholeksterkuiken piepen. Het bepalen van de exacte positie van de jonge vogel was nog knap lastig. Toch werd snel duidelijk dat het kuiken een duik had genomen … in de regenpijp!

Reddingsoperatie ‘Bonte Piet’

Vervolgens was het zaak om snel te handelen. De vakmannen van Gildebor hebben eerst geprobeerd het kuiken uit de regenpijp te plukken, maar de scholekster was moeilijk te bereiken. Het vogeltje was te ver afgegleden in de regenpijp en bleek zelfs onder de grond gevangen te zitten. Vervolgens is de jonge scholekster uit zijn benarde positie bevrijd door hem met een stofzuiger uit de regenpijp te zuigen. Het ‘stoffige’ kuiken kwam gelukkig levend tevoorschijn. Na een paar snelle foto’s is de scholekster overgedragen aan de Dierenambulance.

Groene organisatie

Gildebor beheert in de gemeenten Hengelo en Hof van Twente de openbare ruimte. Onlangs stond de organisatie in de krant, omdat het ook een aantal gemeentelijke broekbossen en een heideveld in beheer heeft.
Hart voor de natuur heeft Gildebor vanzelfsprekend en daarom heeft de organisatie meegedaan aan het onderzoeksproject ‘Scholekster op het dak’, waarbij het broedgedrag van scholeksters op platte daken in kaart wordt gebracht.

Het aantal scholeksters in de traditionele broedgebieden (wad- en weidegebieden) neemt af en ze lijken hun heil steeds vaker in de stad te zoeken. De onderzoekers van ‘scholekster op het dak’ denken dat de scholekster voor de stad kiest, omdat het broeden in die omgeving vaker tot broedsucces leidt. Met gegevens uit het project ‘Scholekster op het dak’ willen ze die hypothese toetsen.

Derde legsel?

Het broedpaar aan de Asveldweg heeft dit seizoen twee legsels voortgebracht. Van het eerste legsel heeft één kuiken het overleefd. Van het tweede legsel dat bestond uit drie kuikens, heeft alleen het ‘stoffige’ kuiken het gered.
Gildebor heeft na de reddingsoperatie gaas aangebracht bij de opening van de regenpijp om voortaan ongelukken te voorkomen. En wie weet, het is begin juli, misschien gaat het scholeksterpaar het nog een keert proberen aan de Asveldweg?

Help de scholekster

Doe net als Gildebor ook mee aan het onderzoekproject ‘Scholekster op het dak’. Op de bijbehordende website staan tips om het stadsleven van deze vogelsoort te vergemakkelijken en ook kun je er andere leuke weetjes lezen. Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde leeftijd van een scholekster zestien jaar is, maar dat ze meer dan veertig jaar oud kunnen worden?

Gildebor is trots dat de nestlocatie van ‘onze bonte pieten’ aan de Asveldweg één van de 1050 aangemelde nestlocaties is!

Meer info over de scholekster

Nieuws

Vacature adviseur/werkvoorbereider

Vacature adviseur/werkvoorbereider

15-07-2019

We hebben een vacature voor een adviseur/werkvoorbereider openbare ruimte. Deze adviseur/werkvoorbereider openbare ruimte is werkzaam voor het cluster ONDERSTEUNING.

Lees meer
Wij zijn op zoek naar een vakman civiele techniek

Wij zijn op zoek naar een vakman civiele techniek

15-07-2019

Op dit moment zijn wij op zoek naar 1,0 FTE medewerker in de functie van Vakman Civiele Techniek. De vakman is werkzaam binnen het cluster PARKEN, LANDSCHAP & CIVIELE TECHNIEK.

Lees meer
Oldenzaal door met Gildebor

Oldenzaal door met Gildebor

11-07-2019

UIT DE TUBANTIA VAN 11 JULI 2019 | DOOR STEPHAN SCHEPER De samenwerking met Gildebor voor het onderhoud van de sportaccommodaties is de gemeente Oldenzaal goed bevallen. Het contract wordt met vijf jaar verlengd. Het besluit om de samenwerking met Gildebor voort te zetten leidde volgens wethouder Rob Christenhusz tot tevreden gezichten. Gildebor is een […]

Lees meer
Cor Wevers: vrijheid op de weg

Cor Wevers: vrijheid op de weg

09-07-2019

Cor Wevers ziet de zon altijd schijnen. De taxichauffeur is namens SWB gedetacheerd bij Taxi Witteveen. “Dit is het leukste werk dat er is. Hoe langer je taxi rijdt, hoe mooier je het vindt!”

Lees meer
Scholekster op het dak

Scholekster op het dak

03-07-2019

Tumult op de werf! Om een scholeksterkuiken uit zijn benarde positie te bevrijden, zijn medewerkers reddingsoperatie ‘Bonte Piet’ gestart!

Lees meer