SWB

Tubantia schenkt aandacht aan natuurbeheer Gildebor

Klik op afbeelding om naar de video te gaan

Gildebor is vooral bekend van het groenonderhoud in de woonwijken van Hengelo, Hof van Twente en Borne. Slechts weinigen weten dat het bedrijf ook een aantal bijzondere stukjes natuur binnen de Hengelose stadsgrenzen in beheer heeft. “Het zijn de parels van Hengelo.”

Tussen de jachthaven en de woonwijk Vikkerhoek bevindt zich zo’n ‘parel’: het enige stukje heide binnen de bebouwde kom van Hengelo. Iets verderop ligt het Vikkerhoekbos, een van de vijf Hengelose broekbossen die in het bezit zijn van de gemeente. Gildebor onderhoudt deze stukjes natuur en probeert de aanwezige flora en fauna te beschermen.

Veel Hengeloërs kennen Gildebor echter alleen van het onderhoud van de openbare ruimte in de wijken. Dat Gildebor ook de broekbossen en zelfs een heideveld beheert, weten veel mensen niet. Daar wil het bedrijf graag wat meer bekendheid aan geven. De verslaggeefster ging op pad met groenadviseur Walter van Dijk en uitvoerder Maico Oude Lenferink van Gildebor om meer te weten te komen over deze bijzondere natuurgebieden binnen de stadsgrenzen.

“Kijk, dit is de zonnedauw”, zegt Oude Lenferink en wijst een klein rood plantje aan. “Dat is een vleesetende plant die op schrale zandgrond voorkomt en zich voedt met vliegjes.” Hij vertelt dat het heideveld een aantal jaren geleden is afgeplagd om de vergrassing tegen te gaan. “Vroeger was dit een mooi heideveld en dat proberen we nu weer terug te krijgen.”

De toenemende begroeiing met heideplanten heeft wel tot gevolg dat er minder ruimte is voor de zonnedauw. “Maar we proberen wat plekken met zonnedauw te behouden”, aldus de uitvoerder. We lopen verder langs de poel aan de rand van het heideveld. Opeens springt er iets op in het gras. Het blijkt een groene kikker te zijn. Iets verderop spotten de mannen ook nog een groene zandloopkever. Deze kever komt voor in open terreinen zoals heidevelden. “De aanwezigheid van dit beestje geeft aan dat het afplaggen nut heeft”, zegt Van Dijk.

We vervolgen onze weg naar het Vikkerhoekbos, een broekbos met vooral wilgen en populieren, dat wordt doorkruist door verharde wandelpaden. Het bos is deels eigendom van de gemeente en deels in particulier bezit. “Een broekbos is een oud geriefbos dat vroeger bij een boerderij hoorde”, legt Van Dijk uit. “Zo’n bos ontstond op de natste delen van boerenkavels, daar waar bijna niets verbouwd kon worden. Daarom plantten de boeren er bomen. Ze gebruikten het hakhout voor gereedschap, gebinten in de boerderij, stalconstructies of als brandhout.”

De broekbossen worden zoveel mogelijk op de traditionele manier onderhouden. Dat betekent dat eens in de tien tot vijftien jaar een groot deel van de bomen tot vlak boven de grond wordt afgezaagd. Een klus die nog weleens leidt tot onbegrip bij mensen. “Maar op die manier krijg je stoven, dikke en grillige boomstronken met gaten, die dienen als schuilplek voor dieren en insecten. Bovendien vallen er zo ook open plekken tussen de boomkronen, waardoor juist een dichte struik- en kruidlaag in het bos ontstaat. En dat is weer een mooie schuilplaats voor reeën en voor bepaalde vogelsoorten, zoals de houtsnip.”

Dergelijk onderhoud kan echter alleen tijdens een strenge winter worden uitgevoerd, als de bovenlaag van de grond bevroren is. “Dan levert het verslepen van de afgezaagde boomstammen zo min mogelijk schade op aan de kwetsbare ondergrond”, zegt Van Dijk. Door de zachte winters van de afgelopen jaren, moet het traditionele onderhoud van de broekbossen steeds vaker worden uitgesteld. Dat geldt overigens niet voor het Vikkerhoekbos. “Hier zijn de bomen al zo oud dat ze niet meer uitlopen. Daarom laten we de natuur haar gang gaan. Af en toe begeven bomen het en dan planten we er wat nieuwe bij, maar dat zijn dan wel de oorspronkelijke soorten.”

Het krantenartikel als pdf-bestand

Bron: Tubantia d.d. 22 mei 2019 / Tekst: Anita Dunnewijk / Foto: Cees Elzenga

Nieuws

Vacature: vakman Parken en Landschap

Vacature: vakman Parken en Landschap

Wij zijn op zoek naar 2,0 fte medewerker in de functie van vakman parken & landschap bij de afdeling sport.

Lees meer
Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Hij verkoopt koffers waarvan hij zelf zegt dat het beter is dat deze zo lang dicht blijven: grote calamiteitenkoffers met EHBO-materiaal. Ook houdt hij de inhoud compleet.

Lees meer
Marcel Kotte: gouden handen

Marcel Kotte: gouden handen

Kapotte lampen vervangen, klemmende deuren repareren en lekkages verhelpen. Huismeester Marcel Kotte (65) weet er wel raad mee.

Lees meer
Sebastiaan: veiligheid voorop

Sebastiaan: veiligheid voorop

Loszittende stoeptegels, een verstopt riool? Klachten hierover van inwoners komen via de gemeente bij Gildebor terecht. Sebastiaan zet herstelwerkzaamheden in gang.

Lees meer
SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

Het SBS programma Holland van Boven vliegt over heel Nederland en strijkt iedere week neer op een andere plek om bedrijven te bezoeken.

Lees meer