SWB

Kinderboerderij ’t Weusthag helpt kinderen ‘met rugzak’ bij Project LEF

Janne Meijer van Gildebor is één van de beheerders van Kinderboerderij ’t Weusthag aan de Van Alphenstraat. Zij organiseert daar de uitvoering van het project Lef van de gemeente Hengelo. Met dat project probeert de gemeente  inwoners namelijk ‘zo licht mogelijk en zo dicht’ mogelijk bij huis te helpen middels laagdrempelige dag- en vrijetijdsbesteding in de wijken. Door beide organisaties wordt als ware ‘voor-zorg’ aangeboden, waarbij getracht wordt de inzet van officiële hulpverleningsinstanties voor te blijven.

Project Lef
Janne werkt voor dit programma nauw samen met Gerrie de Schiffart, die het project (bege)leidt vanuit de gemeente. Gerrie: “Project Lef is bedoeld voor kinderen die in het reguliere sport- en verenigingsleven niet goed mee kunnen komen door problematiek zoals ADHD. Ook kan het zijn dat het kind niet functioneert omdat juist ouders met problemen kampen. Doel is om ouders en kind te ontlasten, lichte zorg en afleiding te bieden, zodat ze daarna weer zelf verder kunnen.”

Kinderen leren bij project Lef bijvoorbeeld tot rust te komen, samen te werken en gewoon weer plezier te hebben! “Ik bezoek zo’n probleemgezin eerst thuis”, zegt Gerrie, “en samen brengen we dan in kaart wat er speelt en vervolgens kiezen we een activiteit die bij het kind past. Een kind kan bijvoorbeeld naar een manege of de scouting én natuurlijk naar de Kinderboerderij.”

Activiteiten Kinderboerderij
Beheerder Janne Meijer geeft aan dat bij de Kinderboerderij vanaf het najaar van 2017 twee groepen actief zijn op de woensdag- en vrijdagmiddag. Op de woensdag de oudere kinderen van een jaar of tien en op vrijdag de jongere kinderen van ongeveer zes jaar oud. Beide groepen bestaan maximaal uit zo’n zes kinderen, zodat er voor iedereen aandacht is. “Dit zijn kinderen die tussen het wal en het schip vallen”, zegt Janne, “hun problemen zijn niet zwaar genoeg voor de reguliere instanties, maar ze hebben absoluut een duwtje in de goede richting nodig.”

Met de kinderen worden allerlei activiteiten in en om de Kinderboerderij ondernomen. Een aantal voorbeelden zijn het poten van aardappels, het uitmesten van de stallen en het timmeren van nestkastjes. Ook wordt er geschilderd of met papier-maché gewerkt. “Verder gaan we samen de eenden voeren, een boswandeling maken of een film kijken”, zegt Janne, “aan het eind van elke bijeenkomst bedenken we alvast wat we de week erop zullen doen. Daarbij werken we af en toe ook samen met de scouting. Doel is altijd om de kinderen een prettig en leerzaam programma aan te bieden. De ouders hebben dan een dagdeel rust of de handen vrij om te werken aan hun eigen problemen.”

Nieuws

Politieke markt over bestrijding eikenprocessierups

Politieke markt over bestrijding eikenprocessierups

Politieke markt over de bestrijding van de eikenprocessierups.

Lees meer
Prachtige voorjaarsbloei in Hengelose groenstroken!

Prachtige voorjaarsbloei in Hengelose groenstroken!

Hoewel het nog winter is, zien Hengelose groenstroken er al fleurig uit door vroege bloeiers.

Lees meer
Gildebor volop bezig met de wintersnoei

Gildebor volop bezig met de wintersnoei

Gildebor is van november tot half maart bezig met de wintersnoei.

Lees meer
Green Flag Award voor Weusthagpark Hengelo

Green Flag Award voor Weusthagpark Hengelo

Het Weusthagpark is het fraaie, groene hart van Hengelo en heeft een onderscheiding gekregen.

Lees meer
Populierenbos Woolde uit veiligheidsoverwegingen gekapt

Populierenbos Woolde uit veiligheidsoverwegingen gekapt

Een populierenbos langs het spoor is uit veiligheidsoverwegingen gekapt.

Lees meer