SWB

Het Hengelose groen heeft nog last van hete zomer

Twee hittegolven kende de prachtige zomer van 2018. Die droge maanden werken door in het huidige straatbeeld. Het groen in de stad heeft namelijk een flinke knauw gehad. Over een paar maanden zal duidelijk worden hoe groot de (financiële) schade precies is. De staat van het begraaf- en herdenkpark aan de Oldenzaalsestraat toont de ernst van de situatie aan.Dode coniferen en rododendrons

Reken maar eens uit”, zegt Walter van Dijk, adviseur Openbare Ruimte van Gildebor, terwijl hij naar een lange coniferenhaag wijst achter een rij grafzerken. Grote delen van die haag zijn bruingekleurd. “Dat zijn coniferen die de droogte niet hebben overleefd. Zo’n conifeer kost tien euro per stuk en per strekkende meter staan er drie exemplaren”, rekent Walter voor. “Die acht meter dode haag heeft dus een waarde van zo’n 250 euro. Dat bedrag mag je verdubbelen, want het verwijderen en opnieuw beplanten kost qua arbeidsuren hetzelfde.”

Vooral heesters getroffen

Een dode coniferenhaag van acht meter lengte kost dus zo’n 500 euro om te vervangen en alleen al op deze begraafplaats zijn vele tientallen ‘dode’ meters te zien. Ook vele alleenstaande coniferen verkeren in slechte staat. Verder hebben de rododendrons het erg moeilijk. “Als je de stand van zaken hier doorrekent naar de gehele Hengelose situatie”, zegt Walter, “is de enige conclusie dat er sprake is van een behoorlijke kostenpost.”
Vooral de vaste planten en heesters hebben het te verduren gehad: met name soorten als Ganzerik, Kransspirea en Sneeuwbal. Hoewel de gazons afgelopen augustus oogden als droge savannes, lijken zij nu redelijk hersteld. “Verder lijkt ook de schade aan bomen relatief mee te vallen”, zegt Walter, “Maar daar moeten we ook het voorjaar even voor afwachten.”Grondwaterpeil te laag

Waterschap Vechtstromen geeft aan dat de grondwaterstand in de regio begint te herstellen. Op 11 januari 2019 was er nog een tekort van 210 millimeter ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Op 8 februari was dat afgenomen naar 100 mm. “Meer regen is nodig om het tekort verder aan te vullen”, zegt Walter. Toch is het onwaarschijnlijk dat de grondwaterstand overal op tijd op het oude peil is.
Walter legt uit dat vele bomen als gevolg daarvan dieper moeten wortelen en het is maar de vraag of zwakke(re) bomen dat voldoende lukt. Vooral oppervlakkig wortelende bomen zoals de esdoorn, berk, lijsterbes en linde zullen het weer moeilijk krijgen.Meevallers

“Het blijft de vraag in welke mate de natuur zich zal herstellen”, zegt Walter, “maar ik moet er niet aan denken dat we nóg een droge zomer krijgen. Dan zal de schade zeker oplopen.” Toch ziet de Gildebor-adviseur ook voordelen. Bijvoorbeeld voor de kastanje. “We weten dat de kastanjebloedingsziekte in Zuid-Europa minder voorkomt. Een teken dat deze bacterie niet van warmte houdt. De kastanje heeft dus indirect baat bij hoge temperaturen.”

Walter legt ook uit dat Gildebor bepaalde Hengelose grasstroken extensief beheert. Dat betekent dat het gras jaarlijks slechts tweemaal wordt gemaaid en afgevoerd. Walter: “Hoe meer gras er op die plekken verdwijnt door de droogte, hoe beter dat is voor bloeiende kruiden. Daar profiteren insecten als de kwetsbare bij vervolgens van!”Inventarisatie

De komende maanden zal geïnventariseerd worden wat de exacte schade is ten gevolge van de droogte. Hierbij wordt ook duidelijk hoeveel eventuele herstelwerkzaamheden gaan kosten. Hierover zal de gemeenteraad beslissen.Nieuws

Vacature: vakman Parken en Landschap

Vacature: vakman Parken en Landschap

Wij zijn op zoek naar 2,0 fte medewerker in de functie van vakman parken & landschap bij de afdeling sport.

Lees meer
Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Hij verkoopt koffers waarvan hij zelf zegt dat het beter is dat deze zo lang dicht blijven: grote calamiteitenkoffers met EHBO-materiaal. Ook houdt hij de inhoud compleet.

Lees meer
Marcel Kotte: gouden handen

Marcel Kotte: gouden handen

Kapotte lampen vervangen, klemmende deuren repareren en lekkages verhelpen. Huismeester Marcel Kotte (65) weet er wel raad mee.

Lees meer
Sebastiaan: veiligheid voorop

Sebastiaan: veiligheid voorop

Loszittende stoeptegels, een verstopt riool? Klachten hierover van inwoners komen via de gemeente bij Gildebor terecht. Sebastiaan zet herstelwerkzaamheden in gang.

Lees meer
SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

Het SBS programma Holland van Boven vliegt over heel Nederland en strijkt iedere week neer op een andere plek om bedrijven te bezoeken.

Lees meer