SWB

Gildebor voert speciaal maaibeheer voor Hengelose orchideeën

Aan de zuidkant van Hengelo liggen, ingeklemd tussen de drukke A35 en de Haaksbergenstraat, enkele heel bijzondere groenstroken. Nergens staan binnen de gemeentegrenzen zo veel prachtig roze tot paarse bloeiende orchideeën bij elkaar als hier! Het zijn voornamelijk Rietorchissen, maar ook Vleeskleurige- en Gevlekte orchissen zijn hier volop te vinden.

De Rietorchis, vroeger bij de wet beschermd, werd eerder als een aparte soort beschouwd. Tegenwoordig houdt men de Rietorchis op een in juni bloeiende ondersoort van de Brede orchis. Ze komt het meest voor in schrale rietlanden of in het gras van wegbermen, vooral in gezelschap van de Grote ratelaar, een grasparasiet met gele bloemen die aan leeuwenbekjes herinneren.

Niet zelden groeit de Rietorchis in tamelijk jonge bermen van snelwegen, als de bodem maar flink vochtig is. Het is een rijzige plant, die afhankelijk van de voedselrijkheid wel een halve meter hoog kan worden. De bladeren zijn gewoonlijk getekend met donkerbruine ringvlekken. In Nederland is de plant met de komst van de nieuwe Natuurwet vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd.

Gildebor, die voor de gemeente Hengelo een deel van deze groenstroken beheert, voert hier speciaal voor de orchideeën een apart maaibeheer waarin rekening wordt gehouden met de instandhouding en uitbreiding van het aantal orchideeën.
Op de locaties waar al orchideeën staan wordt maar 1 x per jaar gemaaid vanaf half september in verband met de zaadvorming. Nog ruige stukken waar alleen veel gewone grassen staan worden juist twee keer per jaar gemaaid en afgevoerd om een meer schrale situatie te creëren waarin bijzondere bloemsoorten als de orchidee beter gedijen.

Nieuws

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor heeft in Hengelo-Zuid een bijenschans aangelegd.

Lees meer
Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Als 60-plusser is Yvon Kroeze in de bouw gaan werken. “Ik doe dingen waarvan ik nooit gedacht had dat ik die doen zou”, aldus Yvon.

Lees meer
‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

De jaarlijkse strijd tegen de eikenprocessierups is begonnen. Daarbij worden ‘aaltjes’ ingezet.

Lees meer
Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering werkt bij SWB op de financiële afdeling waar hij jaarlijks zo’n 10.000 inkoopformulieren verwerkt!

Lees meer
Een verborgen, groene parel

Een verborgen, groene parel

Breng nu een bezoek aan een groene, Hengelose parel! De oude algemene begraafplaats aan de Bornsestraat.

Lees meer