SWB

Gildebor voert speciaal maaibeheer voor Hengelose orchideeën

Aan de zuidkant van Hengelo liggen, ingeklemd tussen de drukke A35 en de Haaksbergenstraat, enkele heel bijzondere groenstroken. Nergens staan binnen de gemeentegrenzen zo veel prachtig roze tot paarse bloeiende orchideeën bij elkaar als hier! Het zijn voornamelijk Rietorchissen, maar ook Vleeskleurige- en Gevlekte orchissen zijn hier volop te vinden.

De Rietorchis, vroeger bij de wet beschermd, werd eerder als een aparte soort beschouwd. Tegenwoordig houdt men de Rietorchis op een in juni bloeiende ondersoort van de Brede orchis. Ze komt het meest voor in schrale rietlanden of in het gras van wegbermen, vooral in gezelschap van de Grote ratelaar, een grasparasiet met gele bloemen die aan leeuwenbekjes herinneren.

Niet zelden groeit de Rietorchis in tamelijk jonge bermen van snelwegen, als de bodem maar flink vochtig is. Het is een rijzige plant, die afhankelijk van de voedselrijkheid wel een halve meter hoog kan worden. De bladeren zijn gewoonlijk getekend met donkerbruine ringvlekken. In Nederland is de plant met de komst van de nieuwe Natuurwet vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd.

Gildebor, die voor de gemeente Hengelo een deel van deze groenstroken beheert, voert hier speciaal voor de orchideeën een apart maaibeheer waarin rekening wordt gehouden met de instandhouding en uitbreiding van het aantal orchideeën.
Op de locaties waar al orchideeën staan wordt maar 1 x per jaar gemaaid vanaf half september in verband met de zaadvorming. Nog ruige stukken waar alleen veel gewone grassen staan worden juist twee keer per jaar gemaaid en afgevoerd om een meer schrale situatie te creëren waarin bijzondere bloemsoorten als de orchidee beter gedijen.

Nieuws

Vacature: vakman Parken en Landschap

Vacature: vakman Parken en Landschap

Wij zijn op zoek naar 2,0 fte medewerker in de functie van vakman parken & landschap bij de afdeling sport.

Lees meer
Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Hij verkoopt koffers waarvan hij zelf zegt dat het beter is dat deze zo lang dicht blijven: grote calamiteitenkoffers met EHBO-materiaal. Ook houdt hij de inhoud compleet.

Lees meer
Marcel Kotte: gouden handen

Marcel Kotte: gouden handen

Kapotte lampen vervangen, klemmende deuren repareren en lekkages verhelpen. Huismeester Marcel Kotte (65) weet er wel raad mee.

Lees meer
Sebastiaan: veiligheid voorop

Sebastiaan: veiligheid voorop

Loszittende stoeptegels, een verstopt riool? Klachten hierover van inwoners komen via de gemeente bij Gildebor terecht. Sebastiaan zet herstelwerkzaamheden in gang.

Lees meer
SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

Het SBS programma Holland van Boven vliegt over heel Nederland en strijkt iedere week neer op een andere plek om bedrijven te bezoeken.

Lees meer