SWB

Gildebor helpt bij bestrijding van eikenprocessierups op ‘hotspots’

De eikenprocessierupsen zijn in mei weer aan de wandel gegaan. De rupsen zijn ’s nachts in groepen, rijen en colonnes op zoek naar eikenblad om zich mee te voeden. Aan dat gedrag  heeft de rups van deze nachtvlinder dan ook zijn naam te danken.

Eikenprocessierupsen zijn berucht vanwege hun brandharen die bij contact gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zoals een jeukende, brandende huid en geïrriteerde ogen en luchtwegen. De overlast van de rupsen is begin juli afgelopen.

Opmars
De eikenprocessierups werd tot 1980 nauwelijks waargenomen in Nederland. In de volgende twee decennia heeft de rups zich met name in Brabant en Noord-Limburg verspreid en vanaf 2000 is de rups van de Thaumetopoea processionea aan een ware opmars bezig. Tegenwoordig is hij te vinden in grote delen van Nederland en ook in Twente en Hengelo!

Situatie Hengelo
In 2016 heeft de gemeente 108 meldingen over de eikenprocessierups binnen gekregen. In 2017 waren dat al 309 meldingen en de teller staat in 2018 al op 90 meldingen! Zo waren er op 21 mei  jl. al 21 meldingen en op 22 mei maar liefst 26.
Gildebor ontvangt deze meldingen van de gemeente en gaat vervolgens, als uitvoerende organisatie, aan de slag. Onze medewerkers maken een inventarisatie van alle doorgegeven locaties en bepalen daarna waar actie vereist is. Dat zijn met name zogenaamde ‘hotspots’, plekken waar de kans op overlast het grootste is.

‘Hotspots’ en bestrijding
Die overlast treedt uiteraard op waar veel mensen bijeen zijn of waar zich kwetsbare mensen bevinden. Denk daarbij aan plekken als bejaardencentra, kinderdagverblijven en speelplaatsen. Medewerkers van Gildebor zetten zulke plekken na de inventarisatie daarom zo snel mogelijk af met lint. Vervolgens schakelt onze organisatie specialist Grootgroener in die de rupsen bestrijdt.

Verwarring met spinselmot
In dezelfde periode gaat ook de ongevaarlijke rups van de spinselmot op pad. Dat is een ongevaarlijke rups die bovendien een voedselbron vormt voor vogels. De rups van de spinselmot vreet weliswaar struiken kaal, maar het groen kan zich daarvan goed herstellen.
De naam spinselmot komt van de draden die de larven om zich heen spinnen. Deze rups is ongevaarlijk voor de mens en er is daarom geen reden om waarnemingen van de spinselmot te melden bij de gemeente.

Gezondheidsklachten
Wie in aanraking is gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups kan de huid het best strippen met plakband. Ook de kleding dient gewassen te worden. Na een aantal dagen nemen de klachten doorgaans af. Wanneer dit na zo’n twee weken niet het geval is, is het verstandig om de huisarts te bezoeken.

Foto’s 

Video

Een item van RTV Oost van vorig jaar over de eikenprocessierups waarin medewerkers van Gildebor en Grootgroener aan het woord komen.

Nieuws

Hengelo heeft weer een prachtige kerstboom op de markt dankzij Gildebor

Hengelo heeft weer een prachtige kerstboom op de markt dankzij Gildebor

(Bron: Tubantia d.d. 7 december 2018, auteur: Kim Jansen) Gigantische kerstboom van 4800 kilo doorstaat barre tocht naar Hengelose Markt Een barre tocht, dat was het voor zowel de kerstboom als het personeel van Gildebor. Uit een tuin aan de Lansinksweg werd een 20 meter hoge spar van 4800 kilo getild. Vanuit Tuindorp ging de […]

Lees meer
Gildebor maakt Hengelo bladvrij tijdens zesweekse bladcampagne

Gildebor maakt Hengelo bladvrij tijdens zesweekse bladcampagne

Gildebor is in Hengelo bezig met het opruimen van het gevallen herfstblad. Twintig medewerkers blazen in verschillende teams met bladblazers al het blad de straat op. Daar wordt de bladmassa met veegwagens en een zuigveegcombinatie opgepikt en meegenomen. Half november is Gildebor met deze bladcampagne begonnen en de stad zal in zes weken bladvrij worden […]

Lees meer
Herdenkingstocht ‘Licht in het Donker’ trekt 450 bezoekers

Herdenkingstocht ‘Licht in het Donker’ trekt 450 bezoekers

De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst Licht in het Donker heeft op 21 november plaatsgevonden bij het begraaf-en gedenkpark aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. Het evenement is georganiseerd door Gildebor in samenwerking met de gemeente en uitvaartorganisatie Yarden. Ongeveer 450 bezoekers hebben een tocht gemaakt door het park, waarbij ze een lichtje vasthielden. De route was verder verlicht […]

Lees meer
Robert Monninkhoff wordt nieuwe algemeen directeur SWB Midden Twente

Robert Monninkhoff wordt nieuwe algemeen directeur SWB Midden Twente

Robert Monninkhoff wordt per 1 december de nieuwe algemeen directeur van SWB Midden Twente. Hij volgt Jeroen van der Geest op die ruim 7 jaar deze functie bekleedde. Robert Monninkhoff heeft ruim 13 jaar in de functie van financieel directeur gewerkt in dezelfde organisatie. Sinds het vertrek van Jeroen van der Geest is het bestuur […]

Lees meer
Wij zijn op zoek naar een trainee

Wij zijn op zoek naar een trainee

We zijn op zoek naar talenten die zich verder willen laten opleiden en ontwikkelen binnen onze organisatie. Je bent een starter op de arbeidsmarkt en je wilt jezelf graag verder ontwikkelen. Je hebt passie voor bedrijfsvoering in de brede zin en staat stevig in de schoenen, bent niet bang om in het diepe te springen, […]

Lees meer