SWB

Gildebor helpt bij bestrijding van eikenprocessierups op ‘hotspots’

De eikenprocessierupsen zijn in mei weer aan de wandel gegaan. De rupsen zijn ’s nachts in groepen, rijen en colonnes op zoek naar eikenblad om zich mee te voeden. Aan dat gedrag  heeft de rups van deze nachtvlinder dan ook zijn naam te danken.

Eikenprocessierupsen zijn berucht vanwege hun brandharen die bij contact gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zoals een jeukende, brandende huid en geïrriteerde ogen en luchtwegen. De overlast van de rupsen is begin juli afgelopen.

Opmars
De eikenprocessierups werd tot 1980 nauwelijks waargenomen in Nederland. In de volgende twee decennia heeft de rups zich met name in Brabant en Noord-Limburg verspreid en vanaf 2000 is de rups van de Thaumetopoea processionea aan een ware opmars bezig. Tegenwoordig is hij te vinden in grote delen van Nederland en ook in Twente en Hengelo!

Situatie Hengelo
In 2016 heeft de gemeente 108 meldingen over de eikenprocessierups binnen gekregen. In 2017 waren dat al 309 meldingen en de teller staat in 2018 al op 90 meldingen! Zo waren er op 21 mei  jl. al 21 meldingen en op 22 mei maar liefst 26.
Gildebor ontvangt deze meldingen van de gemeente en gaat vervolgens, als uitvoerende organisatie, aan de slag. Onze medewerkers maken een inventarisatie van alle doorgegeven locaties en bepalen daarna waar actie vereist is. Dat zijn met name zogenaamde ‘hotspots’, plekken waar de kans op overlast het grootste is.

‘Hotspots’ en bestrijding
Die overlast treedt uiteraard op waar veel mensen bijeen zijn of waar zich kwetsbare mensen bevinden. Denk daarbij aan plekken als bejaardencentra, kinderdagverblijven en speelplaatsen. Medewerkers van Gildebor zetten zulke plekken na de inventarisatie daarom zo snel mogelijk af met lint. Vervolgens schakelt onze organisatie specialist Grootgroener in die de rupsen bestrijdt.

Verwarring met spinselmot
In dezelfde periode gaat ook de ongevaarlijke rups van de spinselmot op pad. Dat is een ongevaarlijke rups die bovendien een voedselbron vormt voor vogels. De rups van de spinselmot vreet weliswaar struiken kaal, maar het groen kan zich daarvan goed herstellen.
De naam spinselmot komt van de draden die de larven om zich heen spinnen. Deze rups is ongevaarlijk voor de mens en er is daarom geen reden om waarnemingen van de spinselmot te melden bij de gemeente.

Gezondheidsklachten
Wie in aanraking is gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups kan de huid het best strippen met plakband. Ook de kleding dient gewassen te worden. Na een aantal dagen nemen de klachten doorgaans af. Wanneer dit na zo’n twee weken niet het geval is, is het verstandig om de huisarts te bezoeken.

Foto’s 

Video

Een item van RTV Oost van vorig jaar over de eikenprocessierups waarin medewerkers van Gildebor en Grootgroener aan het woord komen.

Nieuws

Vacature: vakman Parken en Landschap

Vacature: vakman Parken en Landschap

Wij zijn op zoek naar 2,0 fte medewerker in de functie van vakman parken & landschap bij de afdeling sport.

Lees meer
Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Hij verkoopt koffers waarvan hij zelf zegt dat het beter is dat deze zo lang dicht blijven: grote calamiteitenkoffers met EHBO-materiaal. Ook houdt hij de inhoud compleet.

Lees meer
Marcel Kotte: gouden handen

Marcel Kotte: gouden handen

Kapotte lampen vervangen, klemmende deuren repareren en lekkages verhelpen. Huismeester Marcel Kotte (65) weet er wel raad mee.

Lees meer
Sebastiaan: veiligheid voorop

Sebastiaan: veiligheid voorop

Loszittende stoeptegels, een verstopt riool? Klachten hierover van inwoners komen via de gemeente bij Gildebor terecht. Sebastiaan zet herstelwerkzaamheden in gang.

Lees meer
SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

Het SBS programma Holland van Boven vliegt over heel Nederland en strijkt iedere week neer op een andere plek om bedrijven te bezoeken.

Lees meer