SWB

Broedsucces torenvalk in het Hengelose BeleefBos (Weusthagpark)

Voor het tweede jaar op rij heeft een paartje torenvalken succesvol jongen grootgebracht in het BeleefBos aan de Van Alphenstraat in Hengelo. Daar zijn onlangs namelijk vier jonge torenvalken uitgevlogen. In 2017 heeft het ‘echtpaar’ zelfs vijf kuikens op de wereld gezet en opgevoed, waarna het vijftal de nestkast heeft verlaten en de wijde wereld in is getrokken.

De betreffende nestkast is in 2015 opgehangen door Gildebor in samenwerking met de gemeente Hengelo, IVN en de Biologische Moestuinvereniging. Deze organisaties zijn vertegenwoordigd in én betrokken bij het Weusthagpark, waar het Beleefbos deel van uitmaakt.

Het succesvolle paar valken heeft zelfs de krant (dagblad Tubantia) gehaald.

Leefwijze
De Torenvalk is goed te herkennen aan zijn karakteristieke manier van jagen: op één plaats hangend speurt hij de grond af naar zijn favoriete prooi: veldmuizen. Deze manier van jagen wordt bidden genoemd. De Torenvalk broedt in het hele land, met een voorkeur voor open landschappen, soms ook in bebouwd gebied. Het broeden in bosranden, enkele tientallen jaren geleden nog heel gewoon, komt vrijwel niet meer voor. Veel paren nestelen in speciaal voor de soort gemaakte nestkasten.

Bedreigingen
Lange tijd was de torenvalk de talrijkste in Nederland broedende roofvogel, maar tegenwoordig bezet de Buizerd die positie. De landelijke aantallen namen af rond 1960 door gebruik van landbouwvergif maar herstelden daarna. Sinds 1990 nemen ze voortdurend af, met kleine tijdelijke oplevingen in veldmuisrijke jaren. Steeds intensiever grondgebruik maakt grote delen van het boerenland ongeschikt voor torenvalken: er is onvoldoende voedsel. Maar hier in het Weusthagpark met de Biologische moestuin en de vele kleine weilandjes vlakbij, heeft deze soort het best naar zijn zin!

 

Nieuws

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor heeft in Hengelo-Zuid een bijenschans aangelegd.

Lees meer
Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Als 60-plusser is Yvon Kroeze in de bouw gaan werken. “Ik doe dingen waarvan ik nooit gedacht had dat ik die doen zou”, aldus Yvon.

Lees meer
‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

De jaarlijkse strijd tegen de eikenprocessierups is begonnen. Daarbij worden ‘aaltjes’ ingezet.

Lees meer
Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering werkt bij SWB op de financiële afdeling waar hij jaarlijks zo’n 10.000 inkoopformulieren verwerkt!

Lees meer
Een verborgen, groene parel

Een verborgen, groene parel

Breng nu een bezoek aan een groene, Hengelose parel! De oude algemene begraafplaats aan de Bornsestraat.

Lees meer