SWB

Chris Sauer: van straatschoffie naar grasspecialist

In de veldencompetitie is FC Twente afgelopen seizoen geëindigd op een gedeelde derde plaats. Eén van de verantwoordelijke veldbeheerders van de Enschedese club is Chris Sauer (25). Net als de Enschedese trots heeft hij moeilijke jaren achter de rug. Maar Chris heeft eindelijk zijn stek gevonden. Net als de jonge profvoetballers  heeft Chris duidelijkheid, verantwoordelijkheid en een uitdaging nodig om te presteren. “Heb ik dat niet dan voel ik mij mentaal een stuk minder”, aldus Chris. Assistent-uitvoerder Jan Morsinkhof van Gildebor kan dat beamen.

Bij de hierboven genoemde veldencompetitie geeft de aanvoerder van de bezoekende ploeg een cijfer voor de staat van de grasmat. De veldbeheerders van de clubs in het betaald voetbal hebben dus hun eigen competitie. Vorig jaar is FC Twente op de tweede plaats geëindigd en die positie wil Chris in ieder geval terug veroveren. Maar hoe is hij eigenlijk  assistent groundsman bij FC Twente geworden?

Loopbaan met pieken en dalen
Chris heeft in zijn jeugd speciaal middelbaar onderwijs gevolgd. Hij had groene vingers en dus heeft hij in die tijd een half jaar bij een tuincentrum gewerkt en vervolgens nog een jaar bij Farwick. Daar heeft hij  het onderhoud van tuinen verzorgd, zowel bij particulieren als voor de gemeente.  “Maar ik deed later ook andere dingen”, zegt Chris “moest er ergens een muurtje gemetseld worden dan probeerde ik dat gewoon.”
In 2010 ging Chris bij SWB aan de slag in de groenvoorziening. Hij heeft toen geschoffeld, geharkt en groen aangeplant. Maar het tempo lag voor hem te laag. De werkzaamheden werden na verloop van tijd eentonig. “Ik gooide er op gegeven moment een beetje met de pet naar”, zegt Chris over die tijd.
Op een dag komt hij met Jan in gesprek over gras en Chris laat zijn interesse duidelijk blijken. “Er bleek meer in die jongen te zitten”, zegt Jan en om die reden ging hij vanaf 2015 aan de slag bij de gemeente. Hij onderhield onder  meer de amateurvelden en de velden van FC Twente.  Chris had een uitdaging, maar op een gegeven moment stagneerde opnieuw zijn ontwikkeling. “Ik kende de werkzaamheden na verloop van tijd wel zo’n beetje”, aldus Chris.

Chris Sauer en Jan Morsinkhof

Bij FC Twente valt alles op zijn plaats
 Jan heeft Chris vervolgens bij Henry de Weert geïntroduceerd. Henry is fieldmanager  van de Enschede club . “Henry was wel gecharmeerd van Chris”, vertelt Jan. Chris is immers representatief en heeft wat in zijn mars. De samenwerking tussen de fieldmanager en zijn protegé loopt inmiddels  uitstekend.  Jan vertelt dat Chris in deze functie structuur krijgt. Alles wordt hem één op één uitgelegd en hij krijgt direct te horen wat goed gaat en wat anders moet. Dat past goed bij de persoonlijkheid van Chris.

“Ik leer hier elke dag bij”, zegt de jonge assistent groundsman. Als hij zich zo blijft ontwikkelen zal hij op cursus gaan om zich vaktechnisch verder bij te scholen. Chris geeft aan dat hij graag wil begrijpen waarom bepaalde werkzaamheden moeten worden uitgevoerd.  Verder vindt hij het prachtig om op wedstrijddagen de puntjes op de i te zetten. Terwijl supporters in de rust een pilsje drinken, trapt hij de plaggen in het veld weer plat.

“Aan Chris heb ik aangegeven dat hij niet terug moet zakken”, zegt Jan. Maar daar is Chris niet bang voor. Aan Henry heeft hij een goede leermeester en hij vindt bij FC Twente uitdagingen, duidelijkheid, vertrouwen, verantwoordelijkheid en de kans op scholing.  “Ik ben niet altijd een lieverdje geweest”, zegt Chris, “maar het verstand komt met de jaren.”

(tekst: Harvey Pearson / Foto’s: Marloes Hemmelder)

 

Nieuws

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor heeft in Hengelo-Zuid een bijenschans aangelegd.

Lees meer
Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Als 60-plusser is Yvon Kroeze in de bouw gaan werken. “Ik doe dingen waarvan ik nooit gedacht had dat ik die doen zou”, aldus Yvon.

Lees meer
‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

De jaarlijkse strijd tegen de eikenprocessierups is begonnen. Daarbij worden ‘aaltjes’ ingezet.

Lees meer
Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering werkt bij SWB op de financiële afdeling waar hij jaarlijks zo’n 10.000 inkoopformulieren verwerkt!

Lees meer
Een verborgen, groene parel

Een verborgen, groene parel

Breng nu een bezoek aan een groene, Hengelose parel! De oude algemene begraafplaats aan de Bornsestraat.

Lees meer