SWB

‘Kikkertaart’ voor vrijwilligers Paddentrek namens Gildebor en gemeente

Op de bijeenkomst van de werkgroep Paddentrek Hengelo op 31 mei jl. hebben Gildebor en de gemeente Hengelo de vrijwilligers getrakteerd op een ‘kikkertaart’. Namens de twee organisaties hebben wethouder Elferink en adviseur openbare ruimte Walter van Dijk de Hengelose vrijwilligers bedankt voor hun inzet bij het overzetten van amfibieën op vijf locaties in Hengelo (en een klein stuk Enschede). De avond vond plaats bij Buitenplaats de Houtmaat aan de Houtmaatweg.

Zeven duizend amfibieën
Aanjagers van de werkgroep Paddentrek Hengelo zijn Adri Schols en zijn zoon. Zij hebben de aantallen overgezette amfibieën bekend gemaakt in een fraaie presentatie. De trek is van februari tot en met april en in totaal zijn dit jaar ruim 7000 amfibieën overgezet. Het gaat voornamelijk om de gewone pad en de kleine watersalamander, maar ook de bruine kikker en de groene kikker krijgen nu en dan een lift. De locaties waar massale amfibieëntrek optreedt zijn Kristalbad, Weusthagpark, retentiegebied Woolde, retentiegebied t’Genseler en het nieuwe retentiegebied bij de F35 ter hoogte van de Wegtersweg.

Wethouder Elferink aan het woord

Hulp van Gildebor en gemeente
Gildebor en de gemeente Hengelo faciliteren de werkgroep Paddentrek bij hun werkzaamheden. Zo worden de verkeersborden die het verkeer waarschuwen voor de paddentrek opgeslagen aan de Asveldweg. Ook hebben de organisaties de werkgroep in het verleden gesponsord voor de aanschaf van reflecterende hesjes en zaklampen. De amfibieën gaan pas als het donker is aan de wandel en daarom dragen vrijwilligers hesjes voor de veiligheid. Tevens zijn bij de locatie Kristalbad aan de Hengelose kant van het gebied schermen geplaatst die de kleine watersalamander dwingen onder de fietssnelweg door te kruipen.

Goede samenwerking drie partijen
Door Elferink en Van Dijk is benadrukt dat de lijnen kort zijn tussen de werkgroep, gemeente en Gildebor. Dat betekent dat bij nieuwe inrichtingsplannen al rekening wordt gehouden met flora en fauna en dus ook met de trek van amfibieën. Beschermingsmaatregelen die in dat stadium worden genomen vallen financieel altijd lager uit dan latere ingrepen in een gebied dat al is ingericht.

Kikkertaart

Nieuws

Politieke markt over bestrijding eikenprocessierups

Politieke markt over bestrijding eikenprocessierups

Politieke markt over de bestrijding van de eikenprocessierups.

Lees meer
Prachtige voorjaarsbloei in Hengelose groenstroken!

Prachtige voorjaarsbloei in Hengelose groenstroken!

Hoewel het nog winter is, zien Hengelose groenstroken er al fleurig uit door vroege bloeiers.

Lees meer
Gildebor volop bezig met de wintersnoei

Gildebor volop bezig met de wintersnoei

Gildebor is van november tot half maart bezig met de wintersnoei.

Lees meer
Green Flag Award voor Weusthagpark Hengelo

Green Flag Award voor Weusthagpark Hengelo

Het Weusthagpark is het fraaie, groene hart van Hengelo en heeft een onderscheiding gekregen.

Lees meer
Populierenbos Woolde uit veiligheidsoverwegingen gekapt

Populierenbos Woolde uit veiligheidsoverwegingen gekapt

Een populierenbos langs het spoor is uit veiligheidsoverwegingen gekapt.

Lees meer