SWB

‘Kikkertaart’ voor vrijwilligers Paddentrek namens Gildebor en gemeente

Op de bijeenkomst van de werkgroep Paddentrek Hengelo op 31 mei jl. hebben Gildebor en de gemeente Hengelo de vrijwilligers getrakteerd op een ‘kikkertaart’. Namens de twee organisaties hebben wethouder Elferink en adviseur openbare ruimte Walter van Dijk de Hengelose vrijwilligers bedankt voor hun inzet bij het overzetten van amfibieën op vijf locaties in Hengelo (en een klein stuk Enschede). De avond vond plaats bij Buitenplaats de Houtmaat aan de Houtmaatweg.

Zeven duizend amfibieën
Aanjagers van de werkgroep Paddentrek Hengelo zijn Adri Schols en zijn zoon. Zij hebben de aantallen overgezette amfibieën bekend gemaakt in een fraaie presentatie. De trek is van februari tot en met april en in totaal zijn dit jaar ruim 7000 amfibieën overgezet. Het gaat voornamelijk om de gewone pad en de kleine watersalamander, maar ook de bruine kikker en de groene kikker krijgen nu en dan een lift. De locaties waar massale amfibieëntrek optreedt zijn Kristalbad, Weusthagpark, retentiegebied Woolde, retentiegebied t’Genseler en het nieuwe retentiegebied bij de F35 ter hoogte van de Wegtersweg.

Wethouder Elferink aan het woord

Hulp van Gildebor en gemeente
Gildebor en de gemeente Hengelo faciliteren de werkgroep Paddentrek bij hun werkzaamheden. Zo worden de verkeersborden die het verkeer waarschuwen voor de paddentrek opgeslagen aan de Asveldweg. Ook hebben de organisaties de werkgroep in het verleden gesponsord voor de aanschaf van reflecterende hesjes en zaklampen. De amfibieën gaan pas als het donker is aan de wandel en daarom dragen vrijwilligers hesjes voor de veiligheid. Tevens zijn bij de locatie Kristalbad aan de Hengelose kant van het gebied schermen geplaatst die de kleine watersalamander dwingen onder de fietssnelweg door te kruipen.

Goede samenwerking drie partijen
Door Elferink en Van Dijk is benadrukt dat de lijnen kort zijn tussen de werkgroep, gemeente en Gildebor. Dat betekent dat bij nieuwe inrichtingsplannen al rekening wordt gehouden met flora en fauna en dus ook met de trek van amfibieën. Beschermingsmaatregelen die in dat stadium worden genomen vallen financieel altijd lager uit dan latere ingrepen in een gebied dat al is ingericht.

Kikkertaart

Nieuws

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor heeft in Hengelo-Zuid een bijenschans aangelegd.

Lees meer
Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Als 60-plusser is Yvon Kroeze in de bouw gaan werken. “Ik doe dingen waarvan ik nooit gedacht had dat ik die doen zou”, aldus Yvon.

Lees meer
‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

De jaarlijkse strijd tegen de eikenprocessierups is begonnen. Daarbij worden ‘aaltjes’ ingezet.

Lees meer
Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering werkt bij SWB op de financiële afdeling waar hij jaarlijks zo’n 10.000 inkoopformulieren verwerkt!

Lees meer
Een verborgen, groene parel

Een verborgen, groene parel

Breng nu een bezoek aan een groene, Hengelose parel! De oude algemene begraafplaats aan de Bornsestraat.

Lees meer