SWB

Een bolgewas met een verhaal

25-04-2019

Wie van bloemen én van de kleur blauw houdt, kan zijn hart de komende twee weken ophalen, want de Camassia bloeit momenteel.

De Camassia, ook wel prairielelie of ‘Indianenbloem’ genoemd, is een soort met een verhaal. Het bolgewas is afkomstig uit het westen van Noord-Amerika en was voor de Indianen erg belangrijk. De bollen vormden namelijk hun basisvoedsel.

De geslachtsnaam is afgeleid van het Indiaanse woord camas wat fruit betekent. Tijdens bruiloften werden Camassiabollen als bruidsschat gegeven. De bladeren werden in matrassen gebruikt en de bollen gekookt en vermengd met honing werden gebruikt als hoestmedicijn.

Camassia’s hebben in Nederland tijdens het voorjaar vrij vochtige grond nodig. Ze kunnen in borders en perken met alle voorjaarsbloeiers worden gecombineerd.

De Camassia’s op de foto’s zijn door Gildebor geplant in de Hengelose wijk Hasseler Es.

Nieuws

Vacature adviseur/werkvoorbereider

Vacature adviseur/werkvoorbereider

15-07-2019

We hebben een vacature voor een adviseur/werkvoorbereider openbare ruimte. Deze adviseur/werkvoorbereider openbare ruimte is werkzaam voor het cluster ONDERSTEUNING.

Lees meer
Wij zijn op zoek naar een vakman civiele techniek

Wij zijn op zoek naar een vakman civiele techniek

15-07-2019

Op dit moment zijn wij op zoek naar 1,0 FTE medewerker in de functie van Vakman Civiele Techniek. De vakman is werkzaam binnen het cluster PARKEN, LANDSCHAP & CIVIELE TECHNIEK.

Lees meer
Oldenzaal door met Gildebor

Oldenzaal door met Gildebor

11-07-2019

UIT DE TUBANTIA VAN 11 JULI 2019 | DOOR STEPHAN SCHEPER De samenwerking met Gildebor voor het onderhoud van de sportaccommodaties is de gemeente Oldenzaal goed bevallen. Het contract wordt met vijf jaar verlengd. Het besluit om de samenwerking met Gildebor voort te zetten leidde volgens wethouder Rob Christenhusz tot tevreden gezichten. Gildebor is een […]

Lees meer
Cor Wevers: vrijheid op de weg

Cor Wevers: vrijheid op de weg

09-07-2019

Cor Wevers ziet de zon altijd schijnen. De taxichauffeur is namens SWB gedetacheerd bij Taxi Witteveen. “Dit is het leukste werk dat er is. Hoe langer je taxi rijdt, hoe mooier je het vindt!”

Lees meer
Scholekster op het dak

Scholekster op het dak

03-07-2019

Tumult op de werf! Om een scholeksterkuiken uit zijn benarde positie te bevrijden, zijn medewerkers reddingsoperatie ‘Bonte Piet’ gestart!

Lees meer