SWB

‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

Het kwik stijgt, de vogels fluiten en het groen loopt uit. Voor veel mensen is dat reden om eropuit te trekken. Helaas geldt dat ook voor eikenprocessierupsen, die deze maand uit hun eitjes komen.

In processie, vandaar de naam, kruipen zij vervolgens de eiken in om zich te voeden met jong blad. Vanaf het derde larvenstadium hebben deze beestjes minuscule brandharen die allergische reacties veroorzaken bij mens en dier. Die brandharen zijn overigens niet de lichaamsharen die makkelijk met het oog waarneembaar zijn!


Oude nesten ruimen

Gildebor steekt veel tijd en energie in de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat gebeurt vooral op ‘hotspots’, zoals crèches, scholen, bejaardentehuizen en drukke fiets- en wandelpaden: plekken waar (kwetsbare) mensen snel in aanraking komen met de giftige brandhaartjes.
Momenteel ruimt een specialistisch bedrijf in opdracht van Gildebor nesten van voorgaande jaren. Dat is nodig, omdat deze oude nesten nog vol zitten met oude brandharen die jaren overlast kunnen geven.


Aaltjes gaan de strijd aan

Ook zullen 1500 Hengelose eiken worden bespoten met parasitaire nematoden: een vorm van biologische bestrijding. Deze werkzaamheden vinden ’s nachts plaats, want deze piepkleine ‘aaltjes’ kunnen niet tegen uv-straling. In het donker hebben ze een aantal uur de tijd om een eikenprocessierups binnen te dringen. Niet lang daarna zal de rups sterven. Op deze wijze wordt de levenscyclus doorbroken, want geïnfecteerde rupsen ontwikkelen zich niet tot nachtvlinder en brengen dus geen nageslacht voort.


Wegzuigen nieuwe nesten

Toch zullen er eiken zijn waar rupsen nieuwe nesten gaan vormen. Bij overlast zal een specialist met een mobiele unit de rupsen wegzuigen.
Met deze maatregelen probeert Gildebor overlast van de eikenprocessierups zo veel mogelijk te beperken.

Nieuws

Vacature: vakman Parken en Landschap

Vacature: vakman Parken en Landschap

Wij zijn op zoek naar 2,0 fte medewerker in de functie van vakman parken & landschap bij de afdeling sport.

Lees meer
Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Hij verkoopt koffers waarvan hij zelf zegt dat het beter is dat deze zo lang dicht blijven: grote calamiteitenkoffers met EHBO-materiaal. Ook houdt hij de inhoud compleet.

Lees meer
Marcel Kotte: gouden handen

Marcel Kotte: gouden handen

Kapotte lampen vervangen, klemmende deuren repareren en lekkages verhelpen. Huismeester Marcel Kotte (65) weet er wel raad mee.

Lees meer
Sebastiaan: veiligheid voorop

Sebastiaan: veiligheid voorop

Loszittende stoeptegels, een verstopt riool? Klachten hierover van inwoners komen via de gemeente bij Gildebor terecht. Sebastiaan zet herstelwerkzaamheden in gang.

Lees meer
SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

Het SBS programma Holland van Boven vliegt over heel Nederland en strijkt iedere week neer op een andere plek om bedrijven te bezoeken.

Lees meer