SWB

‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

Het kwik stijgt, de vogels fluiten en het groen loopt uit. Voor veel mensen is dat reden om eropuit te trekken. Helaas geldt dat ook voor eikenprocessierupsen, die deze maand uit hun eitjes komen.

In processie, vandaar de naam, kruipen zij vervolgens de eiken in om zich te voeden met jong blad. Vanaf het derde larvenstadium hebben deze beestjes minuscule brandharen die allergische reacties veroorzaken bij mens en dier. Die brandharen zijn overigens niet de lichaamsharen die makkelijk met het oog waarneembaar zijn!


Oude nesten ruimen

Gildebor steekt veel tijd en energie in de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat gebeurt vooral op ‘hotspots’, zoals crèches, scholen, bejaardentehuizen en drukke fiets- en wandelpaden: plekken waar (kwetsbare) mensen snel in aanraking komen met de giftige brandhaartjes.
Momenteel ruimt een specialistisch bedrijf in opdracht van Gildebor nesten van voorgaande jaren. Dat is nodig, omdat deze oude nesten nog vol zitten met oude brandharen die jaren overlast kunnen geven.


Aaltjes gaan de strijd aan

Ook zullen 1500 Hengelose eiken worden bespoten met parasitaire nematoden: een vorm van biologische bestrijding. Deze werkzaamheden vinden ’s nachts plaats, want deze piepkleine ‘aaltjes’ kunnen niet tegen uv-straling. In het donker hebben ze een aantal uur de tijd om een eikenprocessierups binnen te dringen. Niet lang daarna zal de rups sterven. Op deze wijze wordt de levenscyclus doorbroken, want geïnfecteerde rupsen ontwikkelen zich niet tot nachtvlinder en brengen dus geen nageslacht voort.


Wegzuigen nieuwe nesten

Toch zullen er eiken zijn waar rupsen nieuwe nesten gaan vormen. Bij overlast zal een specialist met een mobiele unit de rupsen wegzuigen.
Met deze maatregelen probeert Gildebor overlast van de eikenprocessierups zo veel mogelijk te beperken.

Nieuws

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor heeft in Hengelo-Zuid een bijenschans aangelegd.

Lees meer
Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Als 60-plusser is Yvon Kroeze in de bouw gaan werken. “Ik doe dingen waarvan ik nooit gedacht had dat ik die doen zou”, aldus Yvon.

Lees meer
‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

De jaarlijkse strijd tegen de eikenprocessierups is begonnen. Daarbij worden ‘aaltjes’ ingezet.

Lees meer
Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering werkt bij SWB op de financiële afdeling waar hij jaarlijks zo’n 10.000 inkoopformulieren verwerkt!

Lees meer
Een verborgen, groene parel

Een verborgen, groene parel

Breng nu een bezoek aan een groene, Hengelose parel! De oude algemene begraafplaats aan de Bornsestraat.

Lees meer