SWB

“De theorie is tot leven gekomen!”

02-07-2019

“Tijdens mijn stage bij Gildebor heb ik veel verantwoordelijkheid gekregen en dat vind ik belangrijk”, zegt de negentienjarige Luuk Wennink. De stagiair van het Zone.college is duidelijk in zijn sas met zijn kantoorwerkzaamheden op ’t Beukert en aan de Asveldweg. “Maar het buitenwerk vond ik het mooiste”, vertelt hij, “want ik wil eerst alles in de praktijk leren, voordat ik straks achter een bureau plaatsneem. Ik wil echt weten waar ik over praat.”

Van machinewerk tot offreren

Luuk heeft zijn stage gedaan in het kader van de opleiding opzichter/uitvoerder Groene Ruimte en hij heeft gekozen voor de richting Groen & Cultuurtechniek. “Op school zat ik samen in de klas met leerlingen die de hoveniersopleiding doen”, legt Luuk uit, “maar ik vind juist het grovere werk met machines in de publieke ruimte mooi.”

Tijdens zijn opleiding heeft hij vakken gevolgd als flora- en faunakennis, het werken met machines, de aanleg en het onderhoud van beplantingen en verhardingen én veilig werken. “Maar in het laatste jaar kwamen juist kantoorvakken als begroten, calculeren en offreren meer aan bod”, zegt Luuk. Ook lag de nadruk op leiding geven en het voeren van een goede administratie.

Afstudeeropdracht: aanleg en onderhoud

“Al die theorie heb ik toegepast tijdens mijn afstudeeropdracht, waarbij ik bepaalde leerdoelen moest halen”, zegt Luuk. Zo heeft hij in een Hengelose wijk een aanlegproject uitgevoerd: het verwijderen van jeu de boules banen en het inzaaien van het perceel met gras.

Het onderhoudsproject waarvoor Luuk zich heeft ingezet was sinusmaaien. “Daarbij worden in fases paden in het groen gemaaid die een sinusvorm hebben. Dit natuurlijke beheer komt insecten ten goede, omdat de diertjes plekken houden om te schuilen en om op te warmen”, aldus Luuk.
Verder heeft Luuk zelf meldingen afgehandeld zoals het verwijderen van een omgewaaide boom. Ook heeft hij geassisteerd bij het uitgraven van boomstobben.

Als hij de examenopdracht heeft afgerond zal hij op school een presentatie geven over het project: de laatste horde richting diploma! “De examinatoren kunnen dan nog lastige vragen gaan stellen”, zegt Luuk lachend.

Smaakt naar meer

Terugblikkend is hij erg blij met zijn stage. “Bij Gildebor wordt niet alles voorgekauwd, maar als ik vragen had kon ik natuurlijk terecht bij collega’s. Ik heb mogen proeven aan alle facetten van het beheer, aanleg en onderhoud van de openbare (groene) ruimte. Ook heb ik me nog ingezet voor de bladcampagne en ben ik met de veegwagen mee geweest”, zegt Luuk, “de theorie op school is hier tot leven gekomen. Dat smaakt naar meer!”

Foto: Luuk (r) met zijn werkcoach, uitvoerder én begeleider Jaco de Jong van Gildebor

Nieuws

Vacature adviseur/werkvoorbereider

Vacature adviseur/werkvoorbereider

15-07-2019

We hebben een vacature voor een adviseur/werkvoorbereider openbare ruimte. Deze adviseur/werkvoorbereider openbare ruimte is werkzaam voor het cluster ONDERSTEUNING.

Lees meer
Wij zijn op zoek naar een vakman civiele techniek

Wij zijn op zoek naar een vakman civiele techniek

15-07-2019

Op dit moment zijn wij op zoek naar 1,0 FTE medewerker in de functie van Vakman Civiele Techniek. De vakman is werkzaam binnen het cluster PARKEN, LANDSCHAP & CIVIELE TECHNIEK.

Lees meer
Oldenzaal door met Gildebor

Oldenzaal door met Gildebor

11-07-2019

UIT DE TUBANTIA VAN 11 JULI 2019 | DOOR STEPHAN SCHEPER De samenwerking met Gildebor voor het onderhoud van de sportaccommodaties is de gemeente Oldenzaal goed bevallen. Het contract wordt met vijf jaar verlengd. Het besluit om de samenwerking met Gildebor voort te zetten leidde volgens wethouder Rob Christenhusz tot tevreden gezichten. Gildebor is een […]

Lees meer
Cor Wevers: vrijheid op de weg

Cor Wevers: vrijheid op de weg

09-07-2019

Cor Wevers ziet de zon altijd schijnen. De taxichauffeur is namens SWB gedetacheerd bij Taxi Witteveen. “Dit is het leukste werk dat er is. Hoe langer je taxi rijdt, hoe mooier je het vindt!”

Lees meer
Scholekster op het dak

Scholekster op het dak

03-07-2019

Tumult op de werf! Om een scholeksterkuiken uit zijn benarde positie te bevrijden, zijn medewerkers reddingsoperatie ‘Bonte Piet’ gestart!

Lees meer