SWB

Wilgen knotten in Beckum door de Landschapsploeg van Gildebor

Ruben van de Worp en zijn collega’s hebben op 19 februari aan de Rotersweg in Beckum zo’n 50 wilgen geknot. “De wilgentenen en -takken mogen namelijk niet te dik worden”, zegt Ruben, die deel uitmaakt van de Landschapsploeg van Gildebor, “want bij harde wind kan de hele boom dan uitscheuren.” Ook geeft hij aan dat de wilgen worden geknot vanwege hun landschappelijke waarde.

Het knotten van de wilgen doet Ruben met een stok- of kettingzaag. “Naast deze wilgenlaan, snoeien we ook wilgen op andere locaties in Hengelo”, zegt hij. Ruben schat dat zijn ploeg in (het buitengebied van) de gemeente Hengelo aan zo’n 175 wilgen onderhoud pleegt en dat gebeurt vooral tussen oktober en maart. “De wilgentenen worden uiteindelijk meestal versnipperd”, legt hij uit “maar soms gebruiken we ze ook als poters.” Dan wordt een wilgentak zo’n vijftig centimeter in de grond gestoken en deze kan dan opnieuw uitgroeien tot een nieuwe wilg.

De Landschapsploeg van Gildebor heeft ook andere taken. Deze ploeg houdt bijvoorbeeld ook wandelpaden in het buitengebied begaanbaar. Ook maaien ze er het gras rond picknickplaatsen. Verder plaatsen ze kloofpalen en snoeien ze houtwallen. Verder legt de ploeg flora- en faunavriendelijke landschapselementen aan.

Een aantal foto’s:

Nieuws

Vacature: vakman Parken en Landschap

Vacature: vakman Parken en Landschap

Wij zijn op zoek naar 2,0 fte medewerker in de functie van vakman parken & landschap bij de afdeling sport.

Lees meer
Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Ruben Bosch: koffers Eerste Hulp

Hij verkoopt koffers waarvan hij zelf zegt dat het beter is dat deze zo lang dicht blijven: grote calamiteitenkoffers met EHBO-materiaal. Ook houdt hij de inhoud compleet.

Lees meer
Marcel Kotte: gouden handen

Marcel Kotte: gouden handen

Kapotte lampen vervangen, klemmende deuren repareren en lekkages verhelpen. Huismeester Marcel Kotte (65) weet er wel raad mee.

Lees meer
Sebastiaan: veiligheid voorop

Sebastiaan: veiligheid voorop

Loszittende stoeptegels, een verstopt riool? Klachten hierover van inwoners komen via de gemeente bij Gildebor terecht. Sebastiaan zet herstelwerkzaamheden in gang.

Lees meer
SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

SBS6 programma Holland van Boven bezoekt Gildebor en SWB

Het SBS programma Holland van Boven vliegt over heel Nederland en strijkt iedere week neer op een andere plek om bedrijven te bezoeken.

Lees meer