SWB

Wilgen knotten in Beckum door de Landschapsploeg van Gildebor

Ruben van de Worp en zijn collega’s hebben op 19 februari aan de Rotersweg in Beckum zo’n 50 wilgen geknot. “De wilgentenen en -takken mogen namelijk niet te dik worden”, zegt Ruben, die deel uitmaakt van de Landschapsploeg van Gildebor, “want bij harde wind kan de hele boom dan uitscheuren.” Ook geeft hij aan dat de wilgen worden geknot vanwege hun landschappelijke waarde.

Het knotten van de wilgen doet Ruben met een stok- of kettingzaag. “Naast deze wilgenlaan, snoeien we ook wilgen op andere locaties in Hengelo”, zegt hij. Ruben schat dat zijn ploeg in (het buitengebied van) de gemeente Hengelo aan zo’n 175 wilgen onderhoud pleegt en dat gebeurt vooral tussen oktober en maart. “De wilgentenen worden uiteindelijk meestal versnipperd”, legt hij uit “maar soms gebruiken we ze ook als poters.” Dan wordt een wilgentak zo’n vijftig centimeter in de grond gestoken en deze kan dan opnieuw uitgroeien tot een nieuwe wilg.

De Landschapsploeg van Gildebor heeft ook andere taken. Deze ploeg houdt bijvoorbeeld ook wandelpaden in het buitengebied begaanbaar. Ook maaien ze er het gras rond picknickplaatsen. Verder plaatsen ze kloofpalen en snoeien ze houtwallen. Verder legt de ploeg flora- en faunavriendelijke landschapselementen aan.

Een aantal foto’s:

Nieuws

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor legt bijenschans aan

Gildebor heeft in Hengelo-Zuid een bijenschans aangelegd.

Lees meer
Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Yvon Kroeze: bouw-vakvrouw

Als 60-plusser is Yvon Kroeze in de bouw gaan werken. “Ik doe dingen waarvan ik nooit gedacht had dat ik die doen zou”, aldus Yvon.

Lees meer
‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

‘Aaltjes’ gaan eikenprocessierups te lijf

De jaarlijkse strijd tegen de eikenprocessierups is begonnen. Daarbij worden ‘aaltjes’ ingezet.

Lees meer
Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering: tienduizend formulieren

Paul Roering werkt bij SWB op de financiële afdeling waar hij jaarlijks zo’n 10.000 inkoopformulieren verwerkt!

Lees meer
Een verborgen, groene parel

Een verborgen, groene parel

Breng nu een bezoek aan een groene, Hengelose parel! De oude algemene begraafplaats aan de Bornsestraat.

Lees meer